30. nov, 2022

Stille seizoen

Het zogenaamde “stille seizoen” bestaat niet meer, jullie zijn in de winter al net zo druk dan in de zomer.. Aldus Trea.

Afgelopen weekend de eerste keuring van het seizoen. Goed georganiseerd door de club uit het Friese Blija. Het was al een afspraak van 2021, toen kon het niet doorgaan vanwege de Covid perikelen. Nu kon het gelukkig wel doorgaan en er waren door de liefhebbers 106 duiven ingezet in 8 verschillende klassen. Ik moet zeggen dat de kwaliteit prima was! Vooral de oude vliegdoffers waren super.

Ik had me goed voorbereid op de Friezen, niet zozeer voor de keuring maar op het gesprek dat ging komen over de fusie tussen de afdelingen 10 en 11. De avond voor de keuring had Afdeling 11 haar ALV met als belangrijkste punten de nieuwe ACG indelingen en de fusie met 10. Eén van de kiesmannen uit Blija was ook mijn schrijver bij de keuring, prima melker trouwens!   

Tijdens de koffie kwam het gesprek al snel op de ALV.. ik heb uitgelegd waarom ik groot voorstander ben van de fusie en samenwerking en merkte dat de Friese liefhebbers aan tafel niet zo verschillend denken dan mij, de nieuwe rayon indelingen vinden ze veel belangrijker. Daar hangt het plezier in de sport vanaf, zo eerlijk mogelijk de rayons indelen. Er zijn nogal wat liefhebbers uit 11 die bang zijn voor het sportieve verlies, door nieuwe indelingen of samenwerking met 10 (lees samen lossen) is de garantie op vroege prijzen een stuk minder, en daar verzetten de liefhebbers zich tegen. Maar de melkers uit Blija niet hoor, die staan met beide benen op de grond en snappen volgens mij heel goed waar het om gaat.

Afgelopen zondag zelf tentoonstelling van onze club, ieder jaar op de laatste zondag van november. We hadden onszelf te weinig tijd gegund om rustig de duiven uit te zoeken voor deelname.. We moeten wel een aantal duiven inzetten dus hebben we een aantal kweekduiven uitgezocht op zaterdagavond en op zondagochtend (6:00 uur) de definitieve selectie gemaakt. Het uitzoek is bijzonder goed gegaan! Alle ingezette duiven hadden ruim hun punten en met 2x de tweede en 1x de vierde prijs zijn we ook nog op de uitslag gekomen. Keurmeester Kroeze uit Leek vond onze Heremans-duiven het mooist.

Harm Jansema uit Winschoten was de absolute uitblinker, prachtige duiven!

 

De laatste selectie van de vliegduiven hebben we twee weken geleden ook gehad, we hadden nog 7 koppels te veel. De selectie is niet gelukt! Hoe we ons best ook doen we kunnen niet de juiste keuzes maken. Conclusie is dus dat we 28 vliegkoppels hebben voor het seizoen 2023. We hebben inmiddels 8 doffers verhuisd naar het andere dofferhok, de aantallen op de hokken kloppen nu weer. Nu nog even genieten van de rust op de hokken, voor je het weet is het weer een drukte van heb ik jouw daar. De tijd gaat snel, nog 31 dagen tot aan 2023!

 # Programmaboekje van de club in Blija, de club heeft er veel werk aan besteed.