5. okt, 2022

Rust op de hokken

Najaar.. ook in het duivenhok!

De rui is ingeslagen als een bom, de vliegduiven zijn net kleine voddeballen. Helemaal kaal gevallen, het is geen gezicht maar wel een goed teken. De jonge duiven doen het wat rustiger, je ziet wel dat ze aan het ruien zijn maar niet half zo snel als de vliegers. De kwekers zijn al weer mooi glad aan het worden, die hebben het ergste alweer gehad.

De jonge duiven zijn nog niet van elkaar gescheiden, het loopt allemaal nog lekker door elkaar. De vliegduivinnen zitten tussen de jonge duiven en vinden het wel prima. Hier en daar zie je nog een beetje gevrijd worden maar dat kun je niet serieus nemen, de rust overheerst! We moeten de hokken nog wel verder winterklaar maken, als we even tijd hebben gaan we daar mee aan de gang. De vakken moeten nog dicht in het vlieghok en dan voorzien worden van zitschapjes. Als dat gebeurt is kunnen de jonge doffers ook naar het doffer hok, maar zo ver is het nog niet.

De eerste selectie is geweest, er is heel wat ruimte gemaakt! Maar er zitten er ook nog heel wat hoor haha. We hebben streng geselecteerd maar er zijn gewoon te veel duiven die voldoen, op dit moment hebben we nog 27 vliegkoppels. Daar hadden we 21 van willen hebben.. Eind december nog een selectieronde en dan gaan we het zien.

Onze kweekparen zijn wel op tal, en daar zijn we wel erg tevreden over. Wat oudere kweekduiven hebben plaats gemaakt en zo kunnen we weer iets nieuws proberen. Zondag gaan we op bezoek in Ter Apel, grote kans dat er een paar nieuwe (kweek) duiven mee naar Heiligerlee gaan. We zijn opzoek naar aanvulling op onze Heremans (Safier) duiven, hopen dat we die vinden zondag!

De twee jongen uit broer x zus Safier zijn prachtig opgekomen! Een mooie jongen en een knappe dame, beide blauwbanden. We zijn er erg blij mee ❤. De jongen kunnen gespeend worden en de eieren kunnen na het weekend alweer uitkomen, echte kweekduiven. (of vermeerderaars 😉)

De herfst brengt altijd veel drukte met zich mee buiten de hokken, vergaderen, feestavonden, tentoonstellingen, keuren enz.. En het is begonnen hoor, deze week drie vergaderingen (maandag, dinsdag en zaterdag) en aanstaande maandag weer. Het hoort er allemaal bij! Grote hobbels moeten we samen nemen en laten we hopen dat we aan de start van het nieuwe seizoen kunnen zeggen dat we het goed gedaan hebben en dat vergaderen zin heeft.

Wat ik zelf altijd erg leuk vind in de rustperiode zijn de online verkopingen. Jan en allerman probeert om een leuk koppeltje duiven te verkopen, logisch! Het is vraag en aanbod en wat een gek er voor geeft natuurlijk. Je komt bijzondere dingen tegen als je het een beetje in de gaten houdt, en dat maakt het ook zo leuk. Geduld en geluk, dat heb je nodig om een geschikte duif te vinden voor op het kweekhok.

# Najaar!