1. apr, 2022

Beetje winter, niets mis mee

April doet wat tie wil.. en zo is dat! Amper een week geleden was het in de middag nog dik twintig graden in de hokken, vandaag moet de muts er weer bij op.

Een beetje winter is niet erg maar we moeten wel oppassen met africhten, het beetje form dat er is wil je niet nu al naar de gallemiezen helpen

 

Zo links en rechts hoor ik al liefhebbers die op pad zijn geweest met de vliegduiven, chapeau voor deze liefhebbers want zo hoort het natuurlijk. Het komt echt niet op een dag aan maar te laat beginnen is nooit goed. Het belangrijkste is een plan, een tijdspad met wat je wanneer wil gaan doen. En hier moet je dan niet (of zo weinig mogelijk) van afwijken natuurlijk. De éne liefhebber rijdt al met de duiven in februari en de ander moet ze nog PMV inenten.. Het juiste zit daar ergens tussen in volgens mij 🙂

Gisteravond met een mandje duiven naar onze duivendokter Nanne Wolff geweest, altijd goed zo vlak voor het africhten en de start van het vliegseizoen. De dokter was zeer te spreken over de duiven, “zien er meer dan goed uit” was de conclusie. Medisch gezien toch een beetje geel bij twee jaarlingen, ondanks dat ze schoon de kweek in zijn gegaan. Vlak voor de kweek zijn we ook bij Nanne geweest en toen 100% vrij van trichomonas. Kun je nagaan dat zelfs wanneer er geen contact is met andere duiven, toch het geel de kop op kan steken.

Lang verhaal.. het is altijd goed om je duiven te laten controleren, doe je het niet voor je eigen duiven doe het dan voor die van andere liefhebbers. Wij geven het wondermiddel voor 3 dagen en dan zal het goed moeten zijn.

We hadden zoals afgesproken ook een paar mooie (snelheid) jonge duiven uitgezocht, Nanne was er blij mee. Bescheiden als hij is “dat wordt zeer gewaardeerd door mij” en een grote glimlach.

 

De jongen van de tweede ronde zijn klaar en worden nu gespeend. De ploeg is al aardig uitgedund door het schenken van bonnen, dit weekend gaan er nog een aantal en volgend weekend ook nog. Al met al zijn er dan 12 jongen verhuisd! Voor onze club ligt er nog een jong uit onze NIFFOU, 1e duifkampioen Vitesse afdeling 10. Die kan gespeend worden zo ronde eerste vlucht, dus dat komt mooi uit.

De vliegduiven zijn nu 11 keer buiten geweest, en ik moet zeggen dat het redelijk goed gaat. De duivinnen hebben een aantal keren moeten uitwijken voor de havik, zelf een paar (kleine) aanvallen hebben ze moeten ontwijken. Dat is gelukkig allemaal goed gegaan alleen worden de duivinnen er zo schuchter van, ze hebben niet echt plezier aan het trainen. Zoals gezegd zijn de vliegduiven klaar om afgericht te worden, we hebben nog drie volle weken.

 

Als het weer het toelaat dan gaan de rennen van de jonkies open, de eerste ronde is klaar om de wereld te verkennen.

# De gewonnen kampioenschappen 2021 van de afdeling 10, blij mee!