25. mrt, 2022

Nog 4 weken

Als de duiven weer boven de hokken vliegen, spelen en jagen, dan is de lente pas echt begonnen! #seizoen 2022

De tijd gaat snel, zo zit je in de winter/ rustmodus en zo ben je volop bezig met het nieuwe vliegseizoen. Het verenigingsleven komt ook weer opgang, ook daar moet het een en ander gebeuren natuurlijk. Binnen onze club hebben we een grote groep vrijwilligers die samen veel werk verrichten, als club zijn we daar me gezegend!

Vergaderingen van hoog naar laag zijn inmiddels geweest en ik heb ze allemaal bijgewoond, NPO ledenraad, Afdeling 10 ALV en van onze vereniging de voorjaarsvergadering. Op alle niveaus zijn goede stappen gezet, afspraken gemaakt en aan de toekomst gewerkt. Voor wat betreft de vereniging zijn ook alle werkzaamheden voor komend seizoen weer verdeeld, iedereen heeft er weer zin in! Vooral nu het verenigingsleven ook weer is toegestaan en de coronabeperkingen zijn opgeheven.

In en om de hokken gaat het goed, we zitten weer in een nieuwe fase. Het voorbereiden voor de eerste vluchten, voor de oude vliegduiven welteverstaan J Ook de jongen zijn in de volgende fase van hun prille bestaan, op eigen pootjes staan en de hele dag lekker luieren in de rennen. De kwekers hebben de 3e leg inmiddels gedaan, dat gaat steeds sneller heb ik het gevoel. Er is een jaarlingkoppel op het kweekhok waarvan de doffer al weer aan het jagen was op de dag dat de jongen zijn geringd.

De tweede ronde van de kwekers moet nog een weekje en dan kunnen die ook gespeend worden. Op dit moment zijn er precies 60 geringd, mooi aantal toch.

 

De vliegploeg is vanaf afgelopen zaterdag (19-3) weer op de vleugels, echt trainen is het nog niet maar ze doen wel hun best. Het eerste wat er geleerd moest worden is dat ze moeten binnenkomen op de doffer en duivinnenhok, dat is altijd wel een dingetje. Nu ging het wonderwel erg snel en ook erg makkelijk, of de duiven dit jaar slimmer zijn? Of juist niet.. Hoe dan ook, het was wel erg prettig.

Het is altijd spannend om de duiven weer los te laten in maart, dat is juist de maand dat de havik veel jaagt. Verder is er nog geen jong spul dus onze duiven zijn voor de havik dan een hele mooie prooi. Ook doordat de duiven helemaal niet in het vliegritme zitten. Vooralsnog gaat het goed, niet te hard roepen want voor je het weet..

De duiven mogen dit weekend weer samen doorbrengen. Je merkt aan de duiven dat ze erg zenuwachtig zijn en niet weten wat ze met de situatie aan moeten,  ze hebben natuurlijk geen flauw idee dat ze op weduwschap staan. Dat proberen we ze nu te leren. Als ze samen zijn krijgen we alles in handen en kunnen we een paar knippen om de pennenrui te vertragen, ze krijgen allemaal een druppel tegen luis en de chipringen worden gecontroleerd. Komende week donderdag naar de duivendokter voor controle en als alles in order is kunnen het weekend erop de korte africhtingen beginnen.

En zo is het seizoen 2022 in volle gang!

# Hopen dat dit bord voor aanvang van de vluchten uit de grond is, fingers crossed dat er geen nieuwe besmettingen komen. (deze foto hebben we genomen in Ermelo)