18. feb, 2022

Babyboom 2022

“Zonder falen geen succes” De reclameslogan van en voor de olympische winterspelen 2021 (uitgesteld naar 2022 vanwege Corona)

Bij ons op de hokken is het ook niet altijd rozengeur en zonneschijn, er gaat weleens wat mis. En ongeacht wat het is, het is altijd erg vervelend en nooit gepland. In elke periode het jaar door gebeurt er wel iets wat eigenlijk niet had moeten gebeuren. Neem nu de kweekperiode, het onbevruchte ei is altijd van een goed koppel.. Ook het kapot gevochten ei of het vertrapte jong zijn altijd van het beste koppel, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voorbeelden genoeg, maar die zijn bij iedereen het zelfde hoor.

Het is vallen, opstaan en vooral weer doorgaan! Kampioenen hebben geen excuus maar een plan. Of je altijd een plan hebt weet ik niet maar opgeven mag er niet bij zijn, probeer de oorzaak te achterhalen en leer daar van. Je kunt toch geen kampioen worden met kapotte eieren of vertrapte jongen, dus er te lang over piekeren heeft weinig zin. Maar soms is het makkelijker gezegd dan gedaan.

Zo hebben wij nu een jaarling doffer die op het eind van het broeden, (dag of 14 op eieren) opeens naar de buren gaat en daar de hele boel kort en klein slaat. Potverdoriese rotkreng dat je bent! Hij blijft het volhouden, ondanks het opsluiten of elastiekjes tussen de ringen.. Niets helpt en hij blijft maar doorgaan. Nu volg ik het een paar dagen en kom ik erachter waarom dat hij het doet. Als ik thuis kom van m’n werk vind ik deze doffer op het nest van de buren, de buren zitten erbij en kijken erna. Ik heb hem nu twee dagen opgesloten gehad in z’n eigen vak en zo kom ik erachter dat de doffer niet mag broeden op z’n eigen nest, zijn duivin laat hem niet eens in de buurt komen van het nest. Dat is dus de reden dat hij bij de buren op het nest gaat, hij wil ook zo graag broeden.

Ik ga ervan uit als de jongen een dag of acht zijn, het dan vanzelf oplost. En als dat niet zo is dan haal ik hem uit het hok tot de duivin in haar eigen hok gaat. Conclusie is dus dat het niet altijd is wat je denkt wat het is en als je de oorzaak weet kun je het (beter) oplossen.

 

Op de hokken gaat het verder prima, we mogen niet klagen. De kwekers hebben allemaal voor de tweede keer gelegd en dat ziet er dus prima uit. De vliegduiven komen nu allemaal op jongen, de helft is al geboren en de rest zal vandaag of morgen uit het ei kruipen. Na het weekend liggen in alle schalen van de vliegduiven dus jongen, soms één en soms twee. We hebben 100 ringen aan een touwtje, ze zijn dus welkom J

We hebben uitnodigingen gehad voor de prijsuitreiking NPO ladies league en NPO senior en jeugd, beide vinden plaats tijden de voorjaarsbeurs. De ladies gaan na de uitreiking met z’n allen samen eten, mooi initiatief! Mooi ook dat het door kan gaan en dat er verder geen beperkingen meer zijn. Iedereen is volgens mij wel toe aan iets leuks, zal daarom wel druk worden op de beurs.

 

Straks maar de hokken even goed nalopen, het is op moment van schrijven code oranje vanwege storm Eunice. Op dit moment is het nog redelijk rustig en zitten alle duiven in de rennen, ik verwacht dat het met een paar uur anders zal zijn. Bahh, ik heb werkelijk een hekel aan harde wind en laat staan aan storm!

Hopen dat we allemaal zonder schade blijven door de storm.

# Jaarling 010 die ongevraagd de eitjes van de buren warm houdt.