11. feb, 2022

Lente in de hokken

Het lijkt er op dat we weer helemaal los mogen.. Geen coronabeperkingen meer! Hèhè, daar waren we aan toe. Voor zolang het duurt moeten we er maar van genieten.

Waar nu het meest van genieten is de lente op de hokken, veel vrolijkheid bij de duiven en doordat de lichten volop branden voelt het als lente. Na de winterrust is het toch wel weer fijn hoor dat we langer op de hokken (moeten) zijn, dat er weer wat meer te doen en te beleven is. Je krijgt er weer energie van! En dat is ook te zien op het sociale gebeuren, zoveel mooie foto’s en verhaaltjes van duivenliefhebbers die volop aan het kweken zijn.

Bij ons gaat de kweek vooralsnog erg goed. Het seksueel grensoverschrijdend  gedrag is achter de rug en alles zit te broeden, tenminste in de vlieghokken.. De kwekers zullen de komende dagen hun tweede legsel krijgen, de eerste is naar de vliegduiven gegaan. Er zijn tot nog toe twee eitjes gesneuveld, één is met het stro aan de pootjes mee het nest uit gerold en één is door onze Huts uit het nest van de onderburen gekogeld. Dus dat valt alleszins mee, vooralsnog he J ze moeten nog een weekje broeden.

We zijn nu al aan het selecteren, je kunt niet vroeg genoeg beginnen haha. Dat klopt natuurlijk wel maar is in dit geval niet de reden. We hebben nu 40 koppels samen gezet, dat zijn 80 eitjes.. Beetje veel voor een eerste ronde. Totaal worden er 80 gekweekt en dat is dan verdeeld over twee ronden met 15 dagen verschil en nog een ronde daarna van de kweekduiven. Dus bij de vliegduiven ligt in veel gevallen één bevrucht eitje met een kunst-ei en bij de oudere koppels liggen wel twee bevruchte eieren. Zo proberen we nu al te selecteren uit welk koppel we wel jongen willen en uit welke niet, en ook uit welk (kweek) koppel halen we meerdere jongen.

 

Hier en daar worden al weer kleine feestjes gepland, verenigingen hebben er ook weer zin in. Ik denk dat de meeste liefhebbers nog een beetje vertrouwen moeten krijgen, maar dat komt wel. Het valt ook niet mee na zo’n lange periode met maatregelen nu ineens weer alles mag. Het eerste feestje is maandag al he, thuis!? Valentijnsdag.

Blijf gezond en geniet van de duiven!

# Niffou op haar eitjes, hopen op een paar toppers die even goed zijn als moeders.