31. aug, 2021

De vakantie weer voorbij

De vakantie zit er op.. en de rustperiode komt eraan!

We zijn thuis allemaal weer begonnen met ons ding, Trea en ik zijn weer aan het werk en de meiden zijn beide aan hun examenjaar begonnen. Het normale leven in Heiligerlee is weer terug haha. Even wennen maar vervelend is het niet hoor, beetje ritme is niet verkeerd. Kunnen we ons weer verheugen op de weekenden, lekker twee dagen vrij.

Voor de duiven zal het wel even weer wennen zijn, alles gaat de komende tijd weer op tijd en regel. Ik denk dat de goede prestaties van de afgelopen twee vluchten ook te maken hebben met de tijd en aandacht die we aan de duiven hebben besteed.

De maandag na de eerste natourvlucht met een mandje vol junioren naar Nanne Wolff geweest. Super dat we daar terecht konden, Nanne heeft vakantie maar we konden nog even voordat de praktijk open ging terecht. Wel vroeg maar dan heb je ook wat! De duiven zijn goed bekeken en prima in orde bevonden, als er niets geks gebeurt kunnen ze de laatste 4 weken uitvliegen zonder medische belemmeringen.

Met Nanne nog uitgebreid gesproken over het tegengaan van het ruien bij de oude duiven, Nanne heeft daar een eigen theorie over. En om mij te overtuigen zijn we samen gaan kijken bij de hokken, ik heb een aantal oude duiven in handen gehad en je gelooft het niet.. 0 pennen geruid en zo glad als een paling. Dat moet wel met overnachtduiven die het hele jaar op nest gespeeld worden, aldus Nanne. Zijn theorie werkt dus echt in de praktijk, weer wat geleerd!

 

Afgelopen weekend was het weer zwaar voor de duiven, met name voor de jonge duiven die ingezet zijn op Reims (480 KM). Onze duiven zijn naar Gennep (178 KM) geweest voor de tweede natourvlucht. Op voorhand wisten we natuurlijk wel dat het geen makkelijke vluchten zouden gaan worden, vooral de Noorderwind kracht 4 a 5 was het probleem. De vraag is of we vluchten moeten uitstellen of afgelasten als de wind hard tegen is? Achteraf zegt iedereen van wel natuurlijk, maar dat is te makkelijk. Dan hadden we het vooraf ook moeten zeggen en misschien zelfs niet moeten inkorven.

Als er veel duiven achterblijven van een vlucht dan zijn er fouten gemaakt, dat is duidelijk.. maar zijn die fouten gemaakt door de liefhebbers zelf of door de lossingscommissie?

Hoe dan ook, er zijn nog heel wat duiven op stap die de weg niet terug kunnen (zullen) vinden. Als liefhebber word je daar verdrietig van, het heeft tijd nodig om daar mee om te gaan. Ik kopieer een stukje tekst van Henk Douna, ik kan het zelf niet beter schrijven vandaar..   

Het loopt op zijn einde.....

We zijn er bijna maar nog niet helemaal. O wat zijn we heden blij........dat klinkt allemaal een beetje raar. En ik moet eerlijk zijn wat mij betreft gaan we nog een paar weken langer door met de vluchten. Maar wat snak ik naar het einde van het seizoen als het gaat om de werkzaamheden in de club. Het is me allemaal nogal wat. Ik hou stiekem op een kladje bij hoeveel uren ik wekelijks in het clubwerk steek. Kom momenteel vanaf april op een dikke 6 uren in de week. En dan al die andere mensen, de inkorvers, de centrumleider, het afdelingsbestuur, en al die andere vrijwilligers en professionals die wekelijks zorgen dat we kunnen vliegen. Het is me allemaal wat!

Kop omhoog borst vooruit......

En daar sluit ik maar mee, kan nog uren doorgaan maar heeft geen enkele zin. Iedereen doet het op zijn of haar manier en zo moet het ook maar mooi blijven. Voor degene die teleurstelling te verwerken heeft....kop omhoog en borst vooruit! Wees trots op uw duiven, verwen ze, vertroetel ze en koester onze mooie hobby.

Henk heeft een mooi verhaal geschreven, is echt de moeite om het te lezen www.henkdouna.nl/laatste-nieuws/137858/toch-een-eerlijke-noorden-wind

 

Bij ons zijn er trouwens nog 5 junioren onderweg, daarvan is er één gemeld in Lemeleveld.

We gaan ons best weer doen om voldoende energie in de junioren te krijgen, de laatste loodjes zijn het zwaarst toch? Met voldoende energie is er ook altijd kans om een dag later nog thuis te komen. Alvast succes gewenst voor komend weekend!

# we hadden bezoek van de rover, die had plaats genomen op het jonge duivenhok om vandaaruit een kip te kunnen verrassen. Maar de Haan had ‘m door 😀