13. jan, 2021

De kweek kan beginnen

De lockdown is, zoals we wel hadden verwacht, verlengt met nog eens drie weken. Tja daar zitten we dan.. laten we het beste er maar van maken. Een toepasselijke spreuk “haal de moet eruit & hou de moed erin”

 

Voor wat betreft de duiven is het alles behalve een lockdown haha! Het gaat goed in en om de hokken, de mannen zijn druk en de vrouwen ongeduldig. Het licht en kweekvoer doen goed hun werk, de duiven reageren er prima op. Met het overgaan op ander voer ga je automatisch ook over op andere mest.. bijzonder hoe de duiven daar op reageren. Het mest is kleiner, harder, droger en vol pluimpjes, precies zoals we het graag zien. Het ontgiften via het matadorvoer is goed gelukt, of het beter is weet ik niet. Je doet weleens wat, toch?

Vrijdagavond is gepland om de duiven samen te zetten, dat is een weekje eerder dan afgelopen jaar. Vorig jaar kwamen we net niet helemaal uit met het africhten van de doffers, (Achteraf wel, door de corona uitstel..) daar kwamen we net een week te kort. Vandaar dat we nu een weekje eerder zijn.

De kweekkoppels zijn samengesteld op papier, een hele puzzel die je zo goed mogelijk probeert te leggen. Maar we weten allemaal wel dat het toch net weer iets anders uitpakt dan je vooraf denkt. De vliegduiven koppelen we niet op papier, die worden op gevoel samen gezet. Hier halen we alleen na de vluchten jongen uit, en dan van de betere vliegduiven. Dat weet je voor het seizoen begint immers nog niet. We leggen de eerste ronde van de kwekers altijd onder de vliegduiven.

Na het koppelen zijn er weer een aantal hokken leeg en dat betekend dat het knutselen kan beginnen, en ook het extra schoonmaken.. Vooral ook de buitenkant, de rennen en de spoetniks. Jemig wat wordt het allemaal vies in de winter, het is allemaal zo groen als de vijver van de buurman. Genoeg te doen dus!

 

Ik denk dat door het langer aanhouden van de lockdown de geplande feestjes en vergaderingen geen doorgang zullen hebben. Misschien ben ik te pessimistisch maar gezien de tijd die nodig is om één en ander te organiseren.. Dat is wel ontzettend jammer natuurlijk, een kampioen moet in het zonnetje gezet worden en over een stempunt moet goed vergaderd worden. Er zullen natuurlijk allerlei alternatieven bedacht worden (niks zo klouk als ‘n mens), daar moeten we het dan voor nu maar mee doen. Misschien, als we allemaal ingeënt zijn, kunnen we halverwege het seizoen een ik ben blij dat ik duivenmelker ben feest houden. Het moet niet maar we houden de moed erin!

 Tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# doffers op één van de laatste vrijgezelle dagen