21. sep, 2020

Andere zaterdag

Het eerste weekend zonder duivenvluchten.. Heerlijk!

De eerste twee weken na de vluchten is het heerlijk aanrommelen in en om de hokken. Alle vliegduiven mogen elke dag even los en dan hoeft er niet getraind worden, als ze maar even lekker buiten zijn. Aan de oude duiven merk je dat ze liever niet naar buiten gaan. Zal toch te maken hebben met de rui, ze voelen zich waarschijnlijk niet veilig. Als de junioren uitgevlogen zijn en lekker lopen te scharrelen, komen de oude duiven ook langzaam naar buiten om lekker mee te struinen. Prima toch, niets moet en veel mag ;-)

Kanttekening van het struinen is dat ze van alles oppikken en dat je nooit weet of het allemaal gezond is. Zondagochtend bij het voeren bleef er één jong duivinnetje zitten, in het hoekje van haar vak. Heel bijzonder, je ziet gelijk dat ze niet fris is. Apart gezet en gaande weg de dag werd ze steeds zieker, geen idee wat er aan mankeert maar het moet haast wel iets zijn wat ze opgegeten heeft. Zoals ze er vanmorgen uitzag lijkt het haar laatste dag te zijn vandaag, of er moet al een wonder gebeuren.

 

Geen duiven is dus tijd voor andere zaken.. Marit had zaterdag haar eerste werkdag bij haar nieuwe werkgever, ze is nu “vrouw Antje” van de Jumbo. (ze werkt op het versplein bij de supermarkt) Trea en ik zijn lekker de stad in geweest, het was heerlijk weer! ’S Avonds een (corona-proof) feestje met vrienden, al met al een geslaagde eerste zaterdag zonder duiven. En een prettige bijkomstigheid is dat de wekker niet gaat op zondagochtend, het voeren kan best een uurtje later.

In en om de hokken gaat het goed, de selectie is bijna klaar, alleen nog een keuze maken uit 7 junior-doffers. We hebben nog ruimte voor 3.. Deze week alle jongen in de mand en nog één keer keuren in de hand, dat is de laatste selectie en dan maar hopen dat we het goed hebben gedaan. We hebben een vliegkoppel samen gezet als kweekpaar, deze gaan we verkopen t.z.t. Beide duiven zijn veel te goed om weg te doen en omdat beide uit onze bewezen kwekers komen, hebben we voldoende broers en zussen op de hokken. Duivin is van 2016 en de doffer (onbevlogen) van 2019, kunnen dus nog een paar jaar mee.

 

Het weiland achter onze hokken wordt op dit moment alleen gebruikt om te hooien, drie of vier keer per jaar gaat het gras er af en wordt het in balen geperst. De eigenaar kwam deze week langs om de resten van een duif terug te brengen.. Bij het voeren van de paarden kwam er uit een baal hooi een half opgevreten duif tevoorschijn, waarschijnlijk een roofvogel-diner en later mee gemaaid door de boer. Vlak achter de hokken opgevreten en niets van gemerkt, blijft bijzonder.

 

Komende week niets bijzonders op het programma voor wat betreft duiven, lekker rustig allemaal. Het duurt niet zo lang meer en het vergaderen gaat weer van start, er ligt alweer voldoende voor aan de vergadertafel. In het spoor zijn een drietal kandidaten voor het NPO bestuur voorgesteld, twee kandidaten uit onze afdeling.. niet verkeerd! Ik ken de mensen niet persoonlijk maar bij het lezen van de stukjes heb ik wel een goed gevoel overgehouden. En nu maar hopen dat ze een eerlijke kans krijgen.. Het is zo makkelijk om ‘aan wal’ te staan.. De voorbereidingen voor de afdelingsvergadering van oktober zijn in volle gang, veel verenigingsvoorstellen! Goed teken, kunnen we samen verder bouwen aan toekomstbestendige duivensport voor onze afdeling.

Geniet van de duiven, de teugels iets losser kan geen kwaad J

# STAY SAFE

# Ringetjes van de 20-351, eerst voer voor de roofvogel en later ook nog (bijna) paardenvoer.