6. mei, 2020

Het africhten is begonnen

75 jaar vrijheid..

Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.

Koning Willem Alexander, 4 mei 2020

 

Van de week met een aantal duivenliefhebbers gesproken. Het is overal gelijk, de duiven rustig houden en afwachten. Niemand weet of die het goede doet en wat het seizoen nog gaat brengen. Wat we wel allemaal gemeen hebben, het geluk dat we gezond zijn en hoop! Hoop dat we gezond blijven, hoop dat het ons allemaal niet te veel centen gaat kosten en hoop dat we nog met onze duiven kunnen vliegen. En hoop doet leven moeten we maar denken.

Thuis gaat alles goed! We zijn lekker bezig met van alles en nog wat. We hebben natuurlijk wel heel veel geluk met het mooie weer. Lekker in de tuin knutselen en genieten, heerlijk hoor. Sinds een paar dagen is onze kudde aan dieren uitgebreid met een stelletje boeren zwaluwen die zenuwachtig op zoek zijn naar een geschikte plek voor hun nest. Ze blijven heen en weer vliegen en het lijkt er op dat de achterkant van het jonge duivenhok het meest geschikt is.. we zullen afwachten.

 

Met de duiven gaat het prima! De kwekers zijn de laatste jongen aan het verzorgen en mogen dan nog een poosje broeden, denk dat we ze daarna maar eerst gaan scheiden voor een paar weken. Kunnen ze lekker bijkomen in de rennen. De jonkies doen het ook goed, de oudsten vliegen er flink op los en luisteren prima. De jongsten komen wat moeilijker op gang. Logisch ook omdat er verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Ze komen regelmatig buiten en dat gaat goed, af en toe een rondje en verder fungeren ze prima als grasmaaiers ;-). We gaan nu wel beginnen op ze wat beter te laten luisteren, vooral eten als het moet. Zal nog wel een klusje worden.

De oude duiven gisteren een oefenvluchtje laten afwerken, een kleine 60 kilometer voor de dames en heren. Het was prima duivenweer, en dan moet je het er van nemen. Er zaten ontzettend veel duiven in de lucht, er zijn veel duiven op-geleerd. Dat was ook goed te zien in de aankomsten op het hok, erg onregelmatig en soms grote groepen waarvan de meesten weer verder gingen. De eerste koppel waren de favorieten, (zoals altijd..) Huts, Evialina, Karma, Niffou, zussen Huts ook allebei. Gelukkig ook een paar jaarlingen in de eerste koppel, dat is dan wel weer hoopgevend. Ongeveer 2 uur na de eersten was de ploeg weer compleet, sommige hebben toch iets meer dan 60 kilometer afgelegd.

We hebben de geliefden bij elkaar gelaten tot woensdagochtend 7:00 uur. Ik denk dat ze dat even nodig hadden, je zag vooral de duivinnen naar de partners van afgelopen jaar gaan. Teken dat ze toch al weer aan het vervreemden zijn van elkaar. De komende weken toch wat langer samen zetten, ze moeten wel goed gekoppeld blijven natuurlijk.

Vanavond weer een toespraak van onze minister, laten we onze vingers kruisen en hopen dat er (op een verantwoorde manier) meer versoepelingen mogelijk zijn. Misschien, héél misschien kunnen we dan beginnen te denken aan de eerste trainingsvluchten op afdelingsniveau..

Stay safe en maak er wat moois van de komende dagen.

 

# Foto, mooi weer en een mooie locatie om de duiven te trainen