28. apr, 2020

Leve de Koning

En weer een week.. Ondanks de coronaperikelen gaat de tijd wel erg snel. Ik besef me dat het niet voor iedereen zo zal zijn, maar in Heiligerlee gaat het allemaal erg snel. Nog een paar dagen en we zitten in de maand mei.

Als je vooraf zou zeggen dat we niet eerder gaan vliegen met onze duiven dan ergens halverwege of eind mei, dan zal de meerderheid van de liefhebbers daar mee in stemmen. Ik denk zelf ook dat vliegen vanaf mei beter is voor mens en duif, er zal één categorie zijn die het er niet mee eens is.. de roofvogel. Maar goed, daar hebben we nu niets aan natuurlijk. We zitten nu allemaal met een hok vol duiven die klaar zijn om de baan op te gaan, het liefst zo snel mogelijk.

Wat het zal worden weet nog niemand, geduld is een schone zaak ;-) Ook voor duivenmelkers helaas.

 

In en om de hokken gaat het prima! We hebben nu wat meer tijd voor de jongen en dat is goed te merken. Het hok met de oudste jongen zijn nu al verder dan alle jongen van het afgelopen jaar ooit zijn geweest haha! Het hok telt 34 junioren, en alles is er nog.. Ze eten als groten en vliegen vinden ze heerlijk. Klink heel normaal maar voor onze jongen is dat best uitzonderlijk hoor. Het hok met de jongere broertjes en zusjes doet het ook goed, alleen door het bijzetten blijft deze groep wat langer “kind” en vinden ze lopen nog makkelijker dan vliegen. In dit hok zitten op dit moment 25 peuters, ook die zijn er allemaal nog.

Met alle duiven zijn er nog bedoel ik dat er nog geen jong van het hok is verspeeld, we zijn al wel aan het selecteren geweest.. resultaat -6

 

De oude vliegduiven doen het ook prima, daar zijn we erg tevreden over. Hier en daar zit er al wel een duif waarvan je denkt, “waarom heb ik die de winter over gehouden?”. De meeste duiven worden steeds mooier en sterker als ze ouder worden, maar er zijn ook een aantal die alleen maar minder worden helaas. Laten we het maar zo zeggen, de selectie op papier is begonnen. En met de onzekerheid omtrent het vliegen kan dat wel eens belangrijk gaan worden.

De vliegers trainen super! Ze mogen om de dag een uurtje trainen en dat doen ze dan ook met veel plezier. Ze krijgen wat minder voer maar ze lusten wel het dubbele volgens mij. Al met al niets te klagen dus. Het moeilijkste is het om de duivinnen rustig te houden, en dat valt nog niet mee. Ik hoop dat we de dames zo lang in het gareel kunnen houden, maar ik ben er bang voor. Inmiddels zijn er drie kanshebbers verdwenen van de hokken, één is dood gevonden tegen een gevel in Rolde en die andere twee zijn spoorloos. Hebben hoogstwaarschijnlijk als hoofdgerecht op het menu van de havik gestaan, ik hoop dat tie er knap beroerd van is geweest!

 

Verder geen nieuws aan het front in Kloosterholt, we gaan rustig door zoals we het  altijd doen. Genieten van onze duiven en proberen de problemen op te lossen, ook al valt het soms een beetje tegen. Zoals de grote A.S. eens schreef, als de problemen in het duivenhok het grootst zijn, dan ben je een gelukkig man! Vader en dochter in ons geval 🤩

# Ochtendtraining van de oudste jongen, heerlijk met het voorjaarszonnetje