31. mrt, 2020

Bijna april..

Als duivenmelkers hebben we altijd genoeg te doen, we vervelen ons nooit.. Stel je voor, al die mensen die nu “verplicht” thuis blijven door de corona-crisis en verder niets om handen hebben. Die mensen hebben het zwaar deze dagen, wij hebben wat dat betreft niets te klagen.

In en om ons huis gaat het goed! En het belangrijkste, we zijn gezond, net als de mensen om ons heen. Ik ga nog elke dag de deur uit om te werken en de rest van het gezin is thuis aan het werk (of school), en ook dat gaat prima. Tuurlijk is het behelpen, maar dat is even niet anders. We doen wat er van ons gevraagd wordt en dragen zo een beetje bij. Dat zou iedereen moeten doen, klink logisch maar toch!?

Deze crisis brengt veel vragen met zich mee.. ook voor de duivenmelkers, krijgen we nog vluchten? Hoe moet ik voeren en hoe houd ik de duiven rustig? Moet ik verduisteren en zo ja, hoe lang en tot wanneer? Kan en moet ik ook africhten? En zo kunnen we nog twee handen vol vragen bedenken. Veel vragen dus, en dan heb ik het alleen nog maar over de duiven. Alles valt en staat met het virus en de gevolgen daarvan, het kan dagen, weken of misschien zelfs nog wel maanden gaan duren.

We kunnen niets anders doen dan rustig afwachten en onze eigen vragen beantwoorden, je maakt het jezelf makkelijk door de druk van presteren er af te halen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar we zitten allemaal met het zelfde probleem. Eerst maar vliegen en hopen dat we de oude duiven nog een paar keer de baan op krijgen, ik moet er niet aan denken dat we met elkaar onze hokken vol hebben met duiven die een jaar niet in de auto zijn geweest.

 

In en om de hokken gaat het prima! De kweekduiven doen waar ze goed in zijn en wat mij betreft zijn ze begonnen aan de laatste ronde. De jonge duiven zijn afgelopen zaterdag voor het eerst naar buiten geweest, onder leiding van onze jongste dochter hebben ze de eerste verkenning uitgevoerd. Het ging prima! We zijn al een weekje op gang met verduisteren, bijzonder hoe snel jonge duiven daar aan wennen.

De jonge duivenkudde is afgelopen weekend aangevuld met twee prachtige piepers uit Nieuw Buinen, twee jonge duiven van team Mensinga. Ik heb de kweekduiven van deze topliefhebbers in handen gehad en tjonge jonge wat een kwaliteit! Echt mooie en goed gebouwde duiven! En wat ook mooi was.. de verhalen van vroeger, pa en ma Mensinga, wie kent ze niet.

 

De vliegduiven worden verzorgt zoals we dat ook doen als er wel vluchten zijn. We hebben alleen de regelmaat er een beetje uitgehaald, niet elke dag trainen en soms een voerbeurt minder. Op die manier proberen we ze toch een beetje rustig te houden. Of het help weet ik niet maar we proberen het wel. Ze staan er trouwens goed op, vliegen prima! Alleen het eten is nog niet super, ze zijn niet gretig genoeg. Maar ach, nog tijd zat om ons daar druk over.

Ondanks alles gaan we toch proberen om ook de komende week weer te genieten, gelukkig is er genoeg om dat te doen! Beste mensen, doe geen gekke dingen en stay safe.

# foto genomen door onze dochter Ivon, de jonkies voor het eerst buiten en Ivon voor het eerst op wacht 🤩