18. feb, 2020

De eerste lente dag van 2020

De eerste lentedag van 2020 is een feit! Als je het niet hebt gehoord op het nieuws of gelezen in de krant dan geloof je het waarschijnlijk niet.. We gaan de goeie kant op zullen we maar zeggen, Wat ik fijn vind is dat het weer wat eerder en langer licht is, de dagen worden weer wat langer!

De tijd gaat snel.. Onze rol als gastouders zit er al bijna weer op. Nog een weekje en dan gaan Sascha en Maksim weer naar hun eigen papa en mama. Hoe leuk het hier in Nederland ook is en hoe fijn we ze ook hebben verwend met onze aandacht, er is voor de jongens natuurlijk niets leuker en beter dan hun eigen familie en hun eigen omgeving. We vinden het allemaal erg jammer dat ze weer gaan, we hadden graag nog een paar weekjes voor ze “gezorgd”. Maar ze gaan lekker naar huis, en daar hebben ze ook wel weer zin!

 

En dan gaat alles weer z’n gangetje.. En ook dat went weer snel. Wat nog meer snel gaat is de rustperiode in onze hokken, die is ook bijna weer voorbij. Nog even en dan moeten de kleppen toch echt een keer weer open. Als ik er aan denk.. pffff nog maar even niet. Ik heb afgelopen weekend de duiven allemaal in handen gehad, het gewicht is toch wel weer toegenomen. Dat moet natuurlijk ook! Er staat ze een hele uitdaging te wachten voor wat betreft het groot brengen van de jongen. Maar ik dacht wel even, ‘als ik ze nu los zou moeten laten dan was het niet best’, dan wordt het tafeltje dekje in Heiligerlee. Mijn planning is dat ze los gaan na het weekend van de voorjaarsbeurs. We hebben dus nog even.

De eerste jongen zijn geringd, wel weer een mooi moment. Nummer 01 is om het pootje gegaan van een jong van Huts x Niffou, zelfs nu zijn ze de snelste! Met de vader van Huts gaat het trouwens weer erg goed! In de eerste helft van de winter kun je merken dat onze tweede stamdoffer het behoorlijk moeilijk heeft, hij heeft een vleugel uit de kom en vliegt hierdoor maar minimaal. We hebben hem apart in een groot hok gezet met zijn duivin en dat bleek de juiste keus, gelukkig. Inmiddels liggen er 2 jongen van hem onder een vliegkoppel en zijn de eitjes van de tweede leg ook beide weer bevrucht. En de ouwe Johnny ziet er goed uit!

 

In de hokken gaat het verder prima, geen noemenswaardige problemen en de duiven zien er op het oog prima uit. In alle schalen liggen inmiddels piepers, bij de jaarlingen zoveel mogelijk één jong en bij de oudere duiven twee jongen. Al jaren laten we de jaarlingen het liefst één jong grootbrengen, ze hebben het zelf al moeilijk genoeg met volwassen worden.. Er liggen alweer meer dan voldoende jongen ;-), beide hokken zijn gevuld als we alles gaan plaatsen. De ronde hierna moet op het derde hok voor de jongen. Gelukkig hebben we de ruimte alhoewel ik wel denk dat we dit jaar toch minder jongen zelf gaan houden. Maar dat denk ik vandaag, dat kan morgen wel weer anders zijn (haha!)

Bij onze over-duiven (vooral laten van 2019) zijn ook de eerste jongen geboren. Daar zijn we erg blij mee, de laten zijn bewust gekweekt om te testen. Zo zit er een koppel uit Kevin x Karma gekoppeld aan Huts x Niffou. Samen goed voor 7 eerste prijzen! Daar moet altijd iets van vererven toch, geen garantie maar we zijn wel benieuwd.

 

Deze week bestuursvergadering van onze club, we moeten de ALV voorbereiden en er is alweer voldoende te bespreken. Als vereniging moeten we natuurlijk ook onze standpunten gaan innemen en samen onze keuzes bepalen. De voorjaarsvergadering van de vereniging is altijd het begin van het seizoen, iedereen wordt er weer enthousiast van en iedereen heeft er dan weer zin in!

6 maart aanstaande is de ALV van de Afdeling, de voorbereidingen zijn gedaan en de stukken zijn openbaar. Geen schokkende zaken maar wel een paar punten waar je als liefhebber toch het gevoel krijgt ‘vind ik het leuk of vind ik het niet leuk’. We moeten het in het grote geheel zien en dat is natuurlijk wel het moeilijkste voor ons allemaal.

Voor de F.B.F’ers (facebook fantasten) zijn het wel spannende dagen.. ik ga er van uit dat deze betweters zich allemaal gaan aanmelden voor de vacante bestuursfuncties binnen de afdeling. Dat is namelijk de enige manier om je fantasieën met de rest van de leden te delen. Want zoals ik al een keer eerder schreef, facebook bestaat niet echt. Dus heren fantasten, niet langer miepen en klagen maar je kans pakken!

 

Voor nu vooral lekker genieten van uw duifjes en hopen dat het weer iets prettiger gaat worden en dat we snel, op een verantwoorde manier, onze duiven kunnen trainen.

Wij gaan genieten van de laatste week samen met onze bonuskinderen, genieten van de dingen die echt belangrijk zijn. En natuurlijk horen onze duiven daar ook bij.

# In het vlieghok, na het voeren..