4. feb, 2020

Februari is begonnen

Afgelopen zondag zijn we een dagje naar de dierentuin geweest, belevingspark heet dat tegenwoordig. De grootste beleving is het passeren van de kassa.. 😲  Het is een leuk park hoor, niets mis mee! Het is van alles een beetje, je kunt er prima wandelen en de kids kunnen zich goed uitleven.

Voor wat betreft het dieren kijken valt het een beetje tegen, logisch zo in de eerste dagen van februari. Het is net als bij ons in de hokken, de dieren zitten of liggen een beetje verveeld en in elkaar gedoken (van de kou of nattigheid) de dagelijkse bezigheden bestaan uit wachten van voerbeurt tot voerbeurt. Maar net als bij de duiven is het ondanks de periode toch genieten en leuk om naar te kijken.

 

In de hokken gaat het prima! Op dag 14 hebben de laatste twee koppels hun eitje gelegd, alle koppel (vlieg en kweek) zitten dus te broeden. Zelfs in het “overhok” hebben twee koppels laatjes hun eerste broedsel. Een beetje mooi weer, een beetje extra licht en iets ander voer doet wonderen bij de duiven. We hebben de eitjes gecontroleerd en de uitslag was één kweekkoppel (ouders Evialina) beide onbevrucht, duivin had ook al op de vierde dag gelegd?! Eén kweekkoppel een kapot eitje en bij de vliegers 1 onbevruchte ei. De laatjes heb ik nog niet gecontroleerd, daar zien we vanzelf doppen liggen.. of niet.

Agelopen zaterdag zijn de duiven voor het eerst na het koppelen weer in bad geweest, en ze hadden er zin in! We geven twee keer per dag een schoon bad, in dit geval s’ morgens om 8:00 uur al en s’ middags tegen 13:00 uur nog een keer. Op deze manier gaan zowel de doffers als de duivinnen in een schoon bad. En volgens mij zijn er nu zelfs een paar doffers twee keer geweest, ze waren er echt aan toe zullen we maar zeggen. The Boss in het kweekhok bleef eerst rustig zitten in de ren, zat nauwelijks beweging in. Ik begin dan gelijk te denken aan een of andere erge ziekte of aandoening waarom hij niet in bad wil. Maar na een poosje gaf hij zelf al het antwoord, hij wou gewoon helemaal alleen in bad. Toen alle duiven uit gebadderd waren nam hij alle tijd en heeft zeker 20 minuten in z’n eentje, op een vleugeltje in het water gelegen, een mooi gezicht.

 

Nog een maand en dan zullen overal de duiven weer hun rondjes vliegen, voor de oude duiven training en voor de jonge duiven verkenning. Zal wel weer billenknijpen worden voor de meesten, voor ons in ieder geval wel. De havik is vooral in het voorjaar (maart/ april) erg actief hier. De eerste paar keer dat de duiven los gaan is het echt spannend en zijn we blij als de meute weer onder dak zit. Het hoort bij de duivensport vandaag de dag maar wennen doet het nooit en leuk is het al helemaal niet. Vorig seizoen had de havik bijna onze 18-376 te pakken.. Met een knal tegen het raampje van de duivenhokdeur, op de grond onder het hok. De havik kon nog net op tijd uitwijken anders was die door het raampje heen gegaan waarschijnlijk. De 18-376 miste gelukkig alleen één staartpen en na een weekje rust is ze weer mee gegaan, uiteindelijk vliegt ze een eerste en een tweede (ook 2x teletekst).. stel je voor dat mevrouw havik haar wel te pakken had gekregen.

Maar goed, we hebben nog een maand voordat deze ellende weer begint.

Ik las een zin van Ad Schaerlaeckens waar je maar heel kort over na hoeft te denken om hem gelijk te geven:

“Als de grootste ellende van je leven zich afspeelt in het duivenhok, ben je een gelukkig mens”

Nog maar 67 streepjes op de kalender en dan gaan we weer!

# The Boss lekker luieren in bad