10. dec, 2019

December feestmaand?

“Ooo kom er eens kijken” is inmiddels weer naar huis en menig kalkoen is aan het aftellen tot aan de kerst. Kortom, één en al feest in december.. of toch niet?

Er is nogal wat gaande in duivensport Nederland, en dan vooral (en gelukkig alleen) op bestuurlijk vlak. De één noemt het ellende en de ander noemt het vooruitgang, maar de meesten trekken met hun schouders. Dat de meeste liefhebbers geen mening heeft of überhaupt niet precies weet wat er allemaal gaande is, komt doordat de discussie zich vooral afspeelt op social media, facebook vooral.

De afdelingen informeren de leden via nieuwsbrieven, zoals het hoort! Maar dan begint het, discussie?! De één weet het nog beter dan de ander, de woorden worden steeds harder en voor je het weet ben je ziek, dood en begraven (ik zal de scheldwoorden maar niet gebruiken). Zelf de ‘grote’ mannen als Schaerlaeckens en van Zon schrijven hun pennen leeg aan verhalen waarvan ze zelf niet weten of het allemaal wel klopt, met als gevolg.. discussie?!

Beste mensen, de wereld zoals we die beleven op social media (facebook) bestaat niet echt! Facebook is wat we zelf creëren, wat de één schrijft gelooft de ander of juist niet.. Facebook is een stripverhaal, fictie en fantasie. Facebook is best leuk, maar het bestaat niet echt. De liefhebbers die niet bekend zijn met de wereld van social media zullen met de schouders trekken en denken “’t komt wel weer goed, als het maar eerst weer april is”. Die liefhebbers krijgen van het hele circus niets mee.

Het is heus niet allemaal goed, en we hoeven (en kunnen) het ook niet overal mee eens te zijn. Er gaan echt zaken fout, er moet zeker ook iets veranderen. Maar of we terug in de tijd moeten..

Alle mensen die zich bezig houden met de perikelen, voor de één de ellende en voor de ander de vooruitgang, dat zijn allemaal duivenliefhebbers. Allemaal mensen die genieten van hun duifjes en elke zaterdag bij het hok staan om de duiven te verwelkomen. Het zijn allemaal liefhebbers die van kinds af aan met de duivenbacil zijn besmet en niets liever doen dan het uit oefenen van hun hobby, de duivensport. Mensen zoals jij en ik! En ik geloof niet dat die mensen met opzet onze duivensport om zeep proberen te helpen, in tegendeel.

Het glas in niet half leeg maar half vol, het is geen vijf voor twaalf maar het is 2019, de duivensport vergrijst niet maar krijgt steeds meer kennis en ervaring, duivensport is geen elite maar cultureel erfgoed.. en geloof het of niet, (NPO) bestuurders zijn ook duivenliefhebbers!

Laten we proberen positief te blijven, de basis, het belangrijkste, staat achter ‘t huis. En zoals Ede Staal het zong “ ‘t het nog nooit zo donker west”  

 

In en om de hokken gaat het prima! De duiven zien er goed uit, eten als groten en zitten lekker strak. Ik heb geen klagen, en Marit ook niet 🙂. We zijn begonnen met de paratyfuskuur van 14 dagen en het voer is wat lichter gemaakt. Niet veel hoor, in de winter moet er goed gegeten worden. Maar als de rui klaar is mag de samenstelling van het voer iets aangepast worden, de kachel moet branden maar hoeft niet elke dag op 25 graden staan.

Afgelopen weekend was het druk maar leuk, keuring, tafelkeuring en de prijsuitreiking van de club. En het was gezellliiiiig! Zeer geslaagd en een mooie afsluiter van het seizoen. De komende weken niet zoveel op het programma.. lekker thuis genieten van mijn duivinnetje en onze piepers.

 

# op de foto het resultaat van een mooie samenkweek met Nick Aaldring, de 19-339 vliegt oa een 4e van 7779 duiven op Tongeren