26. nov, 2019

Laatse week november

De eerste keuring is een feit! De reis ging naar Roden waar ik samen met collega keurmeester Hilbrand Smit ruim 170 duiven heb mogen keuren. Het was goed geregeld en “ouderwets” gezellig, hier doen we het voor.

Afgelopen zondag ook onze eigen tentoonstelling gehad, 105 duiven ingezet.. toch een mooi aantal hoor. De meeste tentoonstellingen waar ik kom zijn de inzendingen minder. Moet zeggen dat er bij ons in de club een aantal liefhebbers erg fanatiek zijn, die maken er echt werk van. En dat kun je ook zien op de uitslag!! Petje af voor deze liefhebbers. Wat ik helemaal knap vond is dat de mooiste duif van de tentoonstelling, met 92,25 punten een jaarling doffer, ook de eerste AS-duif is geworden in de club met 14 prijzen. Dan heb je toch werkelijk een top-duif!

Wij hebben uiteindelijk vier kanshebbers ingezet, allemaal uit de vliegploeg. Helaas geen prijs, wel tevreden met de punten! Ik moet wel eerlijk zijn.. Als keurmeester op eigen hok ben je natuurlijk een beetje bevooroordeeld, ik had alle duiven een kwart tot een halve punt meer gegeven ;-). Maar goed, ik was niet de keurmeester en moet het hier mee doen! De duiven zijn trouwens goed gekeurd hoor, professioneel en volgens het keurreglement.

 

Het hele weekend stond in het teken van duiven.. Soms is het in de winterperiode nog drukker dan in de zomer tijdens het vliegseizoen. Voordeel in de zomer is toch wel dat je lekker thuis bent en de hobby in en om de hokken uitvoert. In deze periode ben je (meestal) van huis. Op zich niet zo erg natuurlijk, maar op zondagavond heb ik dan toch minder het gevoel dat we weekend heb gehad. Gisteravond nog een vergadering/ bijeenkomst met de besturen van afdeling 10 en 11 gehad, en nu eerst maar een paar dagen geen duivendingen 😲

Als het even lukt dan ga ik komend weekend toch de roosters plaatsen in het jonge duivenhok. Ik denk dat ik daar 2 a 3 uurtjes mee bezig ben, een klein klusje dus. Ik hoop dat het me daarna dagelijks een half uurtje werk scheelt. We zijn nu net te lang bezig met de verzorging van de duiven. We doen het één keer per dag alleen na werktijd en zijn dan anderhalf tot twee uurtjes bezig, dit moet eigenlijk een half uur korter. En dan zo dat de duiven er niets van merken ;-) De roosters moeten toch geplaatst worden omdat het erwtenstro ons niet is bevallen, dan maar iets eerder. (toch nog een beetje duivendingen doen ;-))

 

In en om de hokken gaat het prima! Ik schreef vorige keer dat de meeste jongen nog op 2 pennen staan.. maar nadat ik (bijna) alle duiven in handen heb gehad kan ik zeggen dat de meesten nog op één oude pen staan, de rui gaat dus mooi! We kunnen er van uit gaan dat op 1 januari alle duiven volledig door de rui zijn.

Zo mooi en rustig als het gaat in onze hokken zo onrustig is het rond om ons hoogste orgaan, de NPO. Wat maakt het bestuur het zichzelf ontzettend moeilijk, onbegrijpelijk. Er speelt zo veel dat de meeste leden door de duiven het hok niet meer zien.. Als het iets meer gestructureerd gaat en wat beter en sneller gecommuniceerd wordt, dan is het al een stuk makkelijker en beter.

Ik las van de week een stukje van het NPO waarin ze vragen om mee te denken/ praten en om meningen te delen op vergaderingen, niet op Facebook. “We hebben geen tijd voor strijd” , dat vind ik een mooie uitspraak! Ik heb soort gelijke uitspraken gelezen van grote kampioenen, “we hebben geen tijd voor (negatieve) social media, we moeten onze duiven verzorgen en steken daar onze tijd in”

 

Een mooi bruggetje naar grote kampioenen.. Gebroeders Jager! De verkoop van hun 35 zomer jongen is volgens mij super gegaan, gemiddeld net boven de € 260,- per duif. Een mooie waardering voor de prestaties van de gebroeders Jager, Proficiat en petje af!

Ik ga maar eens de duiven verzorgen, wij willen namelijk net zo goed worden als Jelke en Gerben.

# op de foto Boris Johson, de Premier van de UK.. Duivensport is net zo ingewikkeld als de brexit