19. nov, 2019

Tentoonstelling

De prijsuitreiking van de afdeling was zeer geslaagd! Het was een leuke, gezellige dag met veel ruimte en aandacht voor de kampioenen én vrijwilligers. De voorzitter zei in zijn openingswoord ‘het één kan niet zonder het ander’, zonder vrijwilligers geen kampioenen.

Er blijven natuurlijk altijd verbeterpunten, dit was de eerste keer in deze (nieuwe) opzet. We hebben veel positieve reacties gehad, betekend dat de opzet prima was! We hebben nu weer een heel jaar om ook dit samen tot iets nog mooiers te maken.

Er waren twee dingen die mij opvielen,.. Het eerste wat mij opviel was de stilte in de zaal toen Gerard Koopman aan het woord was, zó bijzonder. Dat moet een teken van respect zijn, Gerard is natuurlijk ook een groot kampioen in onze sport. Wat mij daarnaast opviel is dat er toch best wel veel ‘kampioenen’ niet aanwezig waren om de gewonnen prijzen op te halen.. Tuurlijk kun je verhinderd zijn, dan meld je je netjes af en vraagt of een collega melker je prijs mee wil nemen. Maar als je daar niet de moeite voor neemt.. Ben je dan wel een echte kampioen? Ik bedoel het niet vervelend, maar het is toch onbegrijpelijk dat je het hele vliegseizoen met de mes tussen de tanden bezig bent met je duiven om zo hoog mogelijk te eindigen.. en als je dat dan hebt bereikt niet de moeite neemt om de gewonnen eer om te komen halen.

 

Zaterdag mag ik voor het eerst dit seizoen aantreden als keurmeester, de reis gaat naar Roden. Ik vind het ontzettend leuk om duiven te mogen keuren. Iedere deelnemer zet z’n mooiste duiven en probeert ze zo goed en mooi mogelijk in de kooi te zetten, als keurmeester is het dan super om die duiven in de hand te mogen nemen om te keuren. 

Zondag hebben we zelf onze jaarlijkse tentoonstelling van de club. We zijn al een poosje bezig met de voorbereidingen en de organisatie, druk maar wel leuk om te doen! Het is altijd maar weer afwachten hoeveel duiven er gezet worden en nog belangrijker.. hoeveel bezoekers er komen zondag. Laten we eerlijk zijn, de inkomsten van de tentoonstelling zijn voor elke club erg belangrijk ;-)

Wij moeten zelf nog onze duiven uitzoeken voor de tentoonstelling, dat wordt nog een hele klus! Onze kwekers zijn mooi door de rui en hier en daar zit wel een kanshebber, maar we doen geen kweekduiven naar de tentoonstelling. Vraag me niet waarom, ik denk dat ik daar te zuigen op ben.. Het gaat ons vast wel lukken om een paar te vinden die in ieder geval genoeg punten krijgen zodat we ons niet hoeven te verstoppen na de uitslag. Hoeveel het worden zien we nog wel, ik hoop een zestal te kunnen vinden.

 

Zondag zijn alle duiven in bad geweest en wat worden ze daar weer mooi van. Het is net of ze van de een op andere dag helemaal klaar zijn met de kleine rui.. Mooi glad en glimmen als de neus van de buurman (jenever ;-)) Mooi om te zien! De jonge duiven moeten meest nog 2 pennen, logisch.. Ik denk dat het wel gaat lukken met de meesten. De ervaring leert wel dat er hier en daar nog een oude pen blijft zitten. Wat ik wel heb gezien is dat onze fond jaarling 18-355 aan beide kanten 2 broekpennen (dus totaal 4) verkeerd heeft geruid. Deze zitten er zo beroerd in dat je de duif met goed fatsoen niet kan spelen, en zeker niet op de fond. Ik zal hier de volgende keer een foto van plaatsen. Ik ga met de duif even bij Hilbrand lang en vraag om zijn mening, ik denk dat we gaan trekken..

Verder gaat het prima op de hokken, geen klagen.. de duiven volgens mij ook niet.

Nog een tip voor liefhebbers die deelnemen aan een tentoonstelling, kijk eens op de site van de groep van keurmeesters (www. groepvankeurmeesters.nl), hier staat het keuringsreglement. Aan de hand van dit reglement worden de duiven gekeurd.. Heel veel van de genoemde punten kun je ook zelf, keurmeester op eigen hok!

# op de foto onze rode Barcelona vlieger "De Meeuw", de trots van Trea