13. nov, 2019

Project tuin is bijna klaar

Afgelopen vrijdag had onze club een tafelkeuring georganiseerd, super gezellig en erg leerzaam! Keurmeester was de heer Hilbrand Smit uit Winschoten, een goeie keurmeester met vooral ook veel ervaring en kennis van de duif. Op zo’n avond zijn er geen winnaars en geen verliezers, alle duiven hebben wel iets moois of goeds..

Zoals beloofd zou ik vertellen wat de keurmeester van onze duiven vond. We hadden twee kweekdoffers mee genomen om te laten beoordelen. Onze Safier-doffer (16-080) en een jong uit een 1e NPO van Gerald Ensing (18-324). Als eerste was de 18-324 aan de beurt, de keurmeester gaf aan dat het om de eerste indruk gaat. De indruk van deze duif is geweldig, een prachtige type waar alles klopt! Ik heb de vraag gesteld of het een fond of sprint type is, de keurmeester was kort en duidelijk, een fond-type. Als tweede de 16-080, van deze krachtpatser zijn vooral de spieren genoemd. Een echte sprintduif waarvan de onderbouw en rug prima in orde is. “Een kop als een dobbelsteen”  aldus de keurmeester.. en daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven ;-)

Al met al een mooi commentaar waar we blij mee zijn, maar zoals gezegd geen winnaars en geen verliezers!

 

Het resultaat is prachtig! We zijn 5 dagen aan het klussen geweest en de overkapping staat. Het meeste werk is gelukkig gedaan, het was een hoop werk maar we zijn super tevreden met het resultaat. Komend weekend wordt het bestraat en dan begint het werk voor Trea, de inrichting.. Uiteraard moet er aan de tuin ook nog het een en ander gebeuren maar dat laten we mooi liggen tot komend voorjaar. We hebben voor nu genoeg gehobbyd, het weer en de zin zijn er nu ook niet na.

Door de drukte om het huis en de vrije dagen van het werk ben ik een aantal dagen niet wereldwijd geweest (online), voor je gevoel mis je dan alles wat er om je heen gebeurt. Maar hoe anders is de werkelijkheid! Alles gaat gewoon door en al met al heb je eigenlijk helemaal niets gemist. We denken dat we afhankelijk zijn en niet meer zonder al die flauwekul kunnen. S ’avonds op de bank, dat zijn de gesprekken die we niet kunnen missen.

 

Marit heeft haar eerste tentamen week achter de rug, dat viel nog niet mee. De tienerstress in combinatie met de puberhormonen maakt het een onvergetelijke periode..Hahaha! Het is voor een goed ding zullen we maar zeggen, als ze straks in mei haar diploma mag ophalen zijn we het weer vergeten ;-). Voor nu kan ze weer wat meer leuke dingen gaan ondernemen, komt de sfeer van de combinatie ook wel weer een beetje ten goede.

In de tweede week van januari krijgen we (tijdelijk) gezinsuitbreiding! We mogen dan voor een periode van zeven weken gastouders zijn voor twee Wit Russische kinderen, twee jongens van 8 jaar oud. Dit is voor ons de derde keer dat we Belarus kinderen voor een langere periode opnemen in ons gezin, er zijn eerder al drie meiden geweest en nu komen er dan twee jongens. We verheugen ons op hun komst!

 

In de hokken gaat het prima! Kan niet anders zeggen. De duiven doen het bijzonder goed, eten als groten en beginnen al weer mooi strak te worden. De jonge doffers worden langzaamaan mannen en proberen af en toe al een oudere doffer de baas te worden, dat lukt natuurlijk nog niet maar het is wel mooi om te zien. Vanaf vorige week krijgen ze twee keer per week olie over het voer, afgedroogd met biergist of proteïnepoeder. Ook krijgen ze wat extra kleinzaad met hennep, dit mengen we door de grit / roodsteen mengsels. Ik weet niet of het help maar ze vinden het lekker en ze hebben een beetje te doen. Als je er een paar bakken in zet dan staat in no time het hele hok op de kop, en dat beetje leven in de hokken is best een keer goed volgens mij.

Over twee weekjes is onze clubtentoonstelling en we willen hiervoor een paar duiven zetten, dus we moeten het gewicht en de forme een beetje in de gaten houden de komende tijd.

Zaterdag gaan we naar de prijsuitreiking van onze afdeling, het beloofd een leuke dag te worden. Er is veel ‘geregeld’ en voor iedereen wat. Ik ga samen met Trea dus dat wordt vast en zeker gezellig!

Veel plezier de komende week, geniet van uw duiven en van alles wat er wordt georganiseerd! .. Geef de vrijwilligers eens een complimentje, ze doen er veel voor en dankzij deze inzet kunnen wij met z’n allen genieten van mooie feestjes.

 

# foto van keurmeester Hilbrand Smit, zo hoort een tafelkeurng te zijn, vraag, antwoord en uitleg!