5. nov, 2019

Kweken in november

November! Zo links en rechts hoor ik al weer collega melkers over het koppelen van de duiven eind november.. Voor sommige is de periode tussen de laatste vlucht en de eerste koppel-dag echt veel te lang. Soms begrijp ik dat ook wel maar soms denk ik ook wel ‘ doe even rustig aan’, je duiven zijn nog aan het uitblazen van de laatste vlucht. Wij koppelen altijd de 2e of 3e week van januari. Het koppelen en het kweken vind ik prachtig, daar kan ik me wel weer op verheugen. . maar het uitwennen van de jonge duiven vind ik werkelijk een drama.

Maar goed, het is al wel november maar nog lang geen kweektijd voor ons!

 

De gezellige drukte is weer aangebroken, feestje hier, feestje daar, feestje overal! Allemaal erg gezellig en leuk, vooral in deze periode. Je hoeft geen weekend overslaan als je dat niet wil. Wij gaan ook heel wat feestjes bezoeken, maar zeker niet ieder weekend!

Aanstaande vrijdag organiseert onze eigen vereniging een tafelkeuring, een handkeuring door keurmeester Smit waar vooral heel veel uitleg wordt gegeven. Het oordeel van de keurmeester wordt uitgelegd en er kunnen vragen gesteld worden. Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat om de gezelligheid. En het is ook altijd goed om te zien hoe je duiven er op staan. En inderdaad, de meeste zijn nog niet door de rui. Dat klopt helemaal, maar ze kunnen wel goed aanvoelen, lekker glad zijn en de juiste form hebben, de keurmeester kan ook prima beoordelen of de rui goed gaat. Wij nemen 2 kweekduiven mee, we zijn best benieuwd hoe Hilbrand de duiven beoordeeld. Ik zal het volgende week vertellen ook als ze niet zo in de smaak zijn gevallen 🤪 

Ik denk dat de meeste liefhebbers wel een beetje de verkopen volgen, de verkopen op diverse sites, tijdens tentoonstellingen enzovoort. Afgelopen weekend was de veiling (mooi woord voor verkoop) van de golden Ten georganiseerd door organisatie de duif. Een jaarlijkse verkoop die nu voor de zevende keer is georganiseerd.. Het is geen gewone verkoop hoor, het is meer een prestigeslag van de crème de la topmelkers van Nederland en België. Alle tophokken verkopen daar een klein aantal jonge duiven uit hun beste kweekparen, totaal zijn er dit jaar 168 duifjes verkocht. Die 168 jonge duiven, (die gemiddeld nog geen 100 dagen oud zijn denk ik) zijn verkocht voor een gemiddeld bedrag van € 9.191,- per duif! De top 10 duurste duiven van de deze verkoop brachten samen maar liefst € 544.800,- op.  (dat is meer dan een half miljoen) Daar kun je hier in het Noorden een mooi huisje voor kopen hoor.. De totale opbrengst komt ruim boven de anderhalf miljoen eurootjes.

Ik weet het niet hoor maar volgens mij is er geen enkele duif zoveel geld waard.. Duivensport anno 2019!

Gelukkig zijn er ook genoeg verkopen, vooral in verenigingsverband, die voor ons allemaal de moeite waard zijn en ook nog eens goed betaalbaar.

 

In de hokken gaat het goed, beetje eentonig maar het is wel zo. De duiven doen het prima, genieten lekker van de frisse lucht en van de rust. Af en toe pak ik een duif in handen om te kijken hoe ze er op staan, ik hou er niet van dat duiven aanvetten in deze periode. Een beetje stevig is geen punt maar obesitas gaat net te ver.. Ondanks dat onze duiven gewent zijn om volle bak voer te krijgen en in de zomer periode geen gram aankomen.. nu is dat wel anders hoor, zal met beweging te maken hebben. (hebben we zelf ook wel een beetje last van deze periode, het eten is gewoon veel lekkerder..)

Veel plezier de komende week! Wij gaan onze overkapping plaatsen.. Gelukkig krijgen we hulp van een goede vriend en echte vakman, waar zouden we zijn zonder.. We verheugen ons er op, opbouwen is leuker dan afbreken.

Marit heeft nog een paar tentamens en dan zit haar eerste periode erop, daar zal ze blij mee zijn. Kan ze een paar weken rustig aan doen en dan begint de tweede periode.. 

Veel plezier op de feestjes, of gewoon lekker thuis.. en geniet van de duifjes!

 

# Op de foto onze witstaart begint al weer mooi glad te worden, "Witstaart" is een dochter van onze "Oma"