15. okt, 2019

Trea jarig!

“Duiven houden”  is iets anders dan “van duiven houden”.. Zo heel af en toe worden we hier aan herinnerd. Vorig weekend heb ik mijn laatste moment met Becky gehad, een van onze lievelingen uit het kweekhok. Becky van 2009 had een enorm gezwel achter haar borstbeen waar ze steeds meer last van kreeg. De laatste dagen zat ze echt naar lucht te happen en dat is geen prettig gezicht!  Ook al wil je haar niet missen, het leed wil je haar wel besparen.. Uiteindelijk moesten we afscheid nemen.

Over afscheid nemen.. Iets minder dramatisch dan met Becky moet onze sport/ hobby ook afscheid nemen van Youri. Een jonge en gedreven duivenmelker die weet hoe je prijzen kan pakken en kampioenschappen moet verdienen. De sport vergrijst en hierdoor loopt het ledental hard achteruit, jonge spelers als Youri kunnen we eigenlijk niet missen. Ik begrijp het wel heel goed hoor! Als je jong bent is het goed om dingen te doen die bij je leeftijd horen, jezelf ontwikkelen en ontdekken wie je bent en wat je uiteindelijk wil. Ik denk ook dat het verstandig is, maar jammer vind ik het wel. Ik hoop dat er ooit weer een duivenhok met duiven komt voor Youri, de eerste twee duiven mag die bij ons komen halen!

 

Zaterdag een leuke dag gehad met alle keurmeesters van Nederland. Als je het zo opschrijft is het net of het er honderden zijn.. helaas, de teller komt op 74 keurmeesters. Ook hier wordt het minder en minder. De reis ging naar Soest, het midden van Nederland.. (zijn ze alleen de provincie Groningen vergeten ;-)), daar vergaderd en de puntjes weer op de i gezet. Naast het vergaderen is het ook gewoon een leuke dag met collega keurmeesters. Maandag 11 november is er een regionale bijeenkomst waar we samen met collega keurmeesters een aantal duiven gaan keuren, na het keuren gaan we hier dan uitvoering over praten. En zo leren we altijd weer wat, want van elkaar leer je veel meer dan wat je ooit in boeken zult lezen. En ook dit zal weer een gezellige avond worden.

Veterinair adviseur van de groep van keurmeesters Stephan Góbel heeft een korte intermezzo gegeven omtrent de meest voorkomende duivenziektes. Zeer interessant! Deze jonge dierenarts, gespecialiseerd in postduiven, weet wel waar die over praat. Het was geen commerciële voorstelling, in tegendeel. Het blijft wel heel bijzonder dat verschillende specialisten ook verschillende meningen verkondigen, de vraag hoe dit kan is wel gesteld maar uiteraard had Stephan daar ook geen antwoord op.

 

In en om het hok gaat het prima! We zijn zeer tevreden over de duiven. Tijdens de rui is de conditie vaak niet best en de vatbaarheid voor allerlei narigheden zeer groot. Je ziet dat de koppen wat grauwer zijn dan in het vliegseizoen en het energielevel een stuk lager is. Ze hebben echt even tijd nodig om door deze periode heen te komen. Ze vragen misschien niet veel maar ze hebben wel wat nodig.. Een goed zak voer is volgens mij het aller belangrijkste, niet te veel poespas maar wel geven wat ze nodig zijn. Verder is er over de duiven niet veel te vermelden. Ik heb mezelf voorgenomen om toch nog één koppel oude duiven van het hok te verwijderen. Vraag me niet waarom en ook niet welk koppel, maar we gaan naar 22 koppels vliegduiven, dat staat vast.

 

Er staan drie vergaderingen gepland, deze week van onze club de najaarsvergadering. Maandag bestuursvergadering van de afdeling en vrijdag is de ALV van onze afdeling. Hoezo stille seizoen ;-)..

Maar de allerbelangrijkste en allerleukste dag is vrijdag as. dan is mijn liefste Trea jarig!! Ik ga niet verklappen hoe oud of hoe jong ze wordt.. (een kleine hint, de kleur van de ringen in haar geboorte jaar was groen..)

Volgende week herfstvakantie, Marit haar eerste beproeving komt er aan. Dit is haar examenjaar, voor haar dus geen vakantie of lekker luieren volgende week, helaas!

Voor iedereen die wel op vakantie gaat, geniet er van! En voor iedereen die net als Marit niet op vakantie gaan, geniet daar ook van!