10. okt, 2019

2e week oktober

Herfst! Ook in huize jager is het herfst, er wordt wat af gesnotterd.. Hoort er bij zullen we maar zeggen. Behalve het hoesten en snotteren is het ook wel weer lekker dat de kachel aan gaat en de gordijntjes dicht.

Niet alleen thuis is het herfst, ook in en om de hokken is het goed merkbaar dat we een nieuwe jaargetijde hebben. Bij de duiven is de rui nu echt in volle gang! Tjonge wat een veren.. Dat hoef ik hier niet uitleggen natuurlijk, daar zit iedere duivenmelker mee. Het is wel mooi om te zien dat een heel hok in één keer in de rui valt. Onze Niffou wint de ‘ruibeker’ dit jaar, ze heeft in één keer haar hele staart laten vallen. Dit heb ik nog niet eerder gezien tijdens de rui, het lijkt wel een vleermuis haha! 

Om het huis is het ook begonnen. Afgelopen weekend zijn alle bomen gesnoeid, en niet zomaar gesnoeid maar op de manier zoals het hoort. De afgelopen jaren heb ik dat zelf gedaan en eerlijk is eerlijk.. snoeien is niet mijn beste talent. Gelukkig zijn er ook duivenmelkers die wel verstand hebben van bomen en vooral van het snoeien, het zijn nu weer bomen in plaats van struiken ;-). Het geeft veel licht en ruimte achter thuis. Volgende week het grove werk, dan komt er een kraan om de laurierbomen te rooien. Deze moeten plaats maken voor de nieuwe overkapping.

 

De selectie is klaar! Eindelijk maar toch.. Valt ook niet mee hoor, op een gegeven moment is alles goed genoeg en is het bijzonder jammer om afscheid te nemen van zulke duiven. Ik heb het mezelf nog moeilijker gemaakt door een week na de selectie nog 10 duiven uit te selecteren. Luisteren naar andere (goed spelende) liefhebbers heb ik deze keuze gemaakt. Het was moeilijk maar ben blij dat ik het heb gedaan, geeft toch wel een goed gevoel uiteindelijk. We hebben nu nog 10 kweekparen en 22 koppels voor de vluchten. Er zijn nog 11 late jongen om aan te vullen en om door te kruisen, hier zijn inmiddels alweer 4 van toegezegd aan verenigingen..  Hoeveel dat er uiteindelijk overblijven moeten we maar afwachten, de winter is nog lang.

We hebben de mannen en vrouwen inmiddels van elkaar gescheiden, geeft toch wel weer een hoop extra rust op de hokken. Ze kunnen lekker rustig uitruien en genieten van de komende periode. De kleppen blijven dicht en de rennen staan open, ze komen dus niet meer los. We kunnen de verzorging net mooi doen met daglicht, tegen half zeven zijn we klaar en dan is het nog net licht genoeg om goed te kunnen eten. Over twee weken is het anders want dan gaat de wintertijd weer in, betekend dat de lampen alweer aan gaan in de hokken.

 

Zaterdag de hele dag naar Soest, daar is de jaarlijkse vergadering van de groep van keurmeesters. Dit is meestal een leuke en geslaagde dag, tuurlijk wordt er serieus vergadert en belangrijke beslissingen genomen, maar het is ook het moment waarop alle keurmeesters samen komen. En de meesten zien elkaar maar één keer per jaar! Ieder jaar wordt er ook een intermezzo georganiseerd, zaterdag is dat met dr. Stefan Gobel. Daar worden we alleen maar slimmer van (op duivengebied ;-)), maar het is vooral erg leuk.

We hebben ook nog twee feestjes gepland, het zijn dus niet alleen duivendingen dit weekend!

Iedereen veel plezier de komende week, houd de herfstdepressie buiten de deur en blijf gezond!

 

# Zus Huts gekoppeld aan halfbroer Huts, de jongen zijn gespeent.. de rui is begonnen