27. jun, 2019

Tropische dagen

De zomer is begonnen! Yahoeee.. en hoe is die begonnen, tropische omstandigheden. Het vakantiegevoel komt steeds een beetje meer. Nog een weekje en dan zullen de eerste vakanties in Nederland beginnen. Voor de meeste duivenmelkers is de vakantiebestemming Costa del duivenhok, begrijpelijk hoor.. maar voor ons niet.

 

Met de tropische temperaturen komen ook gelijk de verhitte discussies op gang. Ongelofelijk hoeveel tijd sommige melkers steken in het klagen, zeuren en afzeiken via de bekende mediakanalen. Niets deugt, iedereen is gek en er wordt al helemaal geen rekening gehouden met de duiven. Kort samengevat, iedereen met een beetje verantwoordelijkheid help de duivensport naar de Filistijnen.

De meeste discussies gaan werkelijk nergens over en zijn zelfs een beetje lachwekkend. We blijven zelf verantwoordelijk voor het wel en wee van onze duiven, ook als we ze meegeven voor een vlucht. En natuurlijk mogen we verwachten dat er goed nagedacht wordt en dat iedereen met bevoegdheid op een verantwoorde manier beslissingen neemt. Maar ik geloof echt niet dat er mensen zijn, in welke club, samenspel of afdeling dan ook, die denken “ zo, nu gaan we er voor zorgen dat er 50% van de duiven achter blijft” 

 

Voor iedereen dus de zelfde lastige beslissing, gaan we wel of niet inzetten komend weekend. De jonge duiven mogen (moeten!) lekker thuis blijven en de oude duiven gaan met één nacht mand richting Arlon, een kleine 400 km. Ik twijfel uiteraard zelf ook, ik probeer mezelf te overtuigen dat het geen probleem is om ze mee te geven. Hoe ik dat doe?

Arlon, 396 KM met zuid Oosten wind. Uitgaan van 78 km/ uur is dat 5 uur vliegen.. lostijd 8:00 uur

Arlon                                    08:00 uur             17 C

Maastricht                         10:00 uur             23 C

Zutphen                              11:00 uur             24 C

Heiligerlee                          13:00 uur             25 C

Heiligerlee                          15:00 uur             28 C       (voor de laatkomers)

(Info komt van weerplaza.nl)

 

Makkelijk wordt het natuurlijk niet, maar tot aan de middag is het prima duivenweer. Daar maak ik me geen zorgen over, alleen de laatkomers zullen het moeilijk krijgen.

Belangrijk is dat we alleen duiven meedoen die er klaar voor zijn, deze duiven zullen er niet veel moeite mee hebben. Wij gaan ook zoeken, niet alles gaat mee. Ik zal de nodige lijstjes maken.. pfff lastig!

 

Met de jonge duiven gaat het weer goed! Ze hebben op dit moment een beetje last van incubatie, vandaag precies de tiende dag na de enting. Dus dat is niet zo gek. De coli problematiek hebben we eerst gehad, daar zijn ze wonderwel goed door gekomen. Ze hebben het kort maar heftig gehad hoor, in no time is het hok vies en stinkt het naar zure pruimen (en dan heb ik het niet over die van de buurvrouw ;-)) Maar goed, gelukkig gaan ze weer goed. Ze mogen nu nog wat energie verzamelen en dan gaan ze komend weekend weer wat strakker in het regime.

Zaterdag gaan we starten met bijlichten van de jongen en als het goed gaat gaan we dan ook de jongen vroeg in de ochtend loslaten. De weduwnaars gaan dan weer naar één keer per dag trainen, behalve op woensdag en donderdag.. We moeten toch zorgen dat we de junioren ook in het juiste ritme krijgen.

 

Voor zaterdag zijn er geen hoge verwachtingen, ondanks dat het tot nog toe super goed gaat. We merken aan de duiven (vooral aan de duivinnen) dat het niet allemaal meer vanzelf gaat. Het knikkebollen naar elkaar is ook begonnen, ik denk dat de eerste eieren er zo liggen. Op zich niet erg maar soms is het prijsvliegen dan gebeurt. We zullen zien!

We hebben een mooie ploeg vliegers, waarvan de jaarlingen het ook erg goed doen. Zo hebben we al 4 verschillende jaarlingen met een eerste prijs. Als we deze ploeg overhouden en aanvullen met (hopelijk) een paar uit het belofteteam van 2019. Dan hebben we weer een stapje gezet naar komend jaar.

 

We zijn tevreden, we hebben PLEZIER IN DE DUIVENSPORT