21. jun, 2019

De langste dag

21 Juni! De langste dag van het jaar en het begin van de zomer.. Heerlijk! Wij zijn gek op de zon en mooi weer, het kan ons eigenlijk niet warm genoeg. Maar eerlijk is eerlijk, als het in Nederland warm wordt dan is het ook gelijk extreem. Kan me voorstellen dat niet iedereen daar op zit te wachten.

Maar voor de liefhebbers, volgende week wordt het tropisch (dorstig zoals wij Groningers het noemen).

 

Vorige week schreef ik over het vertrouwen die ik even niet had in de vliegduiven, alles was anders.. er werd zeer matig getraind, amper gegeten en de duivinnen zijn zelfs niet in bad geweest?! We hebben contact gehad met Nanne en toch onze duiven in-gemand. Gelukkig maar, het was zondag een prima vlucht voor ons. Als je niets verwacht is een eerste plaats extra mooi!

Afgelopen maandag met een mandje vol duiven naar Nanne geweest voor inspectie, we hadden de duiven mee die de laatste weken niet of minder presteren. Duiven waarvan we wel verwachten dat ze prijs (kunnen) vliegen. Alle duiven zijn grondig onderzocht en Nanne was duidelijk, 100% in orde, deze duiven moeten de pannen van het dak vliegen. Hmmm dan zal het toch wel aan mij liggen dat deze duiven niet vliegen zoals verwacht.

Het gedrag van onze vliegduiven veranderd, dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik weinig vertrouwen in de ploeg had vorige week. Ze staan inmiddels een week of veertien op weduwschap en hebben al 10 vluchten gehad. De rust is er een beetje uit. Het trainen / vliegen is niet meer zo speels en de territoriumdrang is een stuk minder, komt ook nog bij dat de duivinnen een enorme paringsdrang hebben. Ik denk dat iedereen hier mee zit en dat ieder voor zich moet kijken hoe te handelen, het is een hele puzzel om ze aan de gang te houden. Maar als je niets doet heb je straks het nakijken..   

 

Zo gezond als onze oude duiven zijn, zo fragile zijn de jonkies op dit moment. Ze voelen zich niet lekker, de coli heeft Kloosterholt bereikt. De stress toch te hoog deze week, en dan denk je dat het wel mee gaat vallen.. niet dus! Maandag geënt en begonnen de verduistering op te heffen, tot woensdagavond ging het prima. Nu op vrijdagochtend zit zeker de helft met buikpijn voor zich uit te kijken. Niets aan hoor! Ik verwacht dat ze zondag wel weer toonbaar zijn, maar dat is eerst maar afwachten. We zullen zien, geen paniek, het gaat vast weer goedkomen.

 

Zaterdag twee vluchten ons, Auxerre en Duiven, 642 en 148 kilometer. Met de voorspelde Noord Oosten wind zal het voor de fondduiven een hele opgave worden om een beetje op tijd thuis te komen. Ik denk dat ze zo maar 10 uur moeten vliegen.. De Vitesse duiven kunnen het binnen 2 uurtjes redden, die zullen er niet zo veel van merken. Op de fond hebben we 7 kanshebbers ingezet en voor de Vitesse zullen dat er 12 of 14 worden, nog even afwachten hoe ze aanvoelen vanavond. Eén kanshebber minder deze week, onze Huts krijgt een weekje rust. Met het uitlaten is meneer de hele week al als laatste, ik heb het gevoel dat hij niet lekker in z’n vel zit. Huts is geen duif die ik wil verspelen op 150 kilometer! Daarvoor heeft hij al te veel voor ons gedaan, bij twijfel blijft hij lekker thuis. Dit is sowieso zijn laatste jaar als vliegduif, volgend jaar verhuist Huts naar het kweekhok. Wel het hok voor de losvliegende kwekers, zal sneu zijn als hij niet meer buiten zijn rondjes kan maken.

 

Wat waren we uit het mooie Oldambt goed vertegenwoordigd afgelopen week in “het Spoor der kampioenen”. Combinatie Witteveen 1e afdeling, Meindert Koning grootmeester Fond en combinatie Bruinenberg grootmeester op de overnacht.. Van alle drie een mooie rapportage in het blad. We doen hier op alle fronten gewoon mee in de afdeling, prachtig!

 

Vanavond kunnen de junioren in-gemand worden voor de eerste vlucht op de wagen. Voor sommige liefhebbers het mooiste spel en voor sommige liefhebbers noodzakelijk kwaad. Voor ons vooral veel te vroeg, niet voor de duiven hoor maar voor mijzelf. Ik ben zeer beperkt als ik me op meer dan één ding moet concentreren, ik ben al blij dat het lukt om met doffers en duivinnen te vliegen. Als ik Oud en Jong klaar moet maken voor een vlucht.. ondenkbaar.

Ik hoop dat iedereen die zijn jongen gaat inzetten vanavond, er zeker van is dat ze in goede doen zijn. Dat alle jongen een eerlijke kans hebben om morgen op een normale manier thuis te komen. Ik wens iedereen veel wijsheid bij de beslissing om wel of niet in te manden.

 

Voor morgen iedereen veel succes op de vluchten, als het goed is krijgen we veel winnaars?! Duiven oud, Duiven jong, Auxerre en Piriqueux.

 

# foto, Huts op zijn vaste plek na de training @ topduif!