4. jun, 2019

Hemelvaart weekend

Afgelopen week geen weekpraatje.. Druk? Jawel, een beetje wel. Maar vooral een lekker lang Hemelvaart weekend! We hebben leuke dingen gedaan en daardoor is het weekpraatje er bij in geschoten.

 

Wat hebben we fantastisch mooi weer gehad, voor de duiven maar ook voor het gezin. Alles is zoveel mooier als de zon schijnt (het lijkt wel een songtekst). Zaterdag na de vlucht zijn we nog even op verjaardagvisite geweest, uiteraard komt dan ook even praat over het weer, wat je dan hoort, op z’n Hollands, het is veel te droog voor de tuin, het verschil is veel te groot enz. Trea en ik keken elkaar aan en dachten precies het zelfde.. Laat het maar lekker droog zijn, dan maar palmbomen en cactussen in de tuin, maar het mooie weer verveeld ons niet!

Ik krijg ook wel eens de vraag of het ook te warm is voor de duiven, mijn antwoord is dan altijd “nee hoor, de duiven kunnen prima over deze warmte”. En dat is ook zo als je mijn mening vraagt, je moet er als liefhebber gewoon goed mee om gaan. Je laat niet je duiven los op het heetst van de dag en je gaat er ook niet mee rijden, en zo zijn er veel zaken die je zelf in de hand hebt. Onze doffers vliegen vanaf 6:30 uur maar met warme dagen is dat ook wel eens drie kwartier eerder. En aan het eind van de dag schuift het ook wel eens een uurtje naar achteren. Is ook wel zo prettig als je de hokken moet krabben.

 

We hebben onze jongen goed op de rit! We hebben de ploeg iets ‘harder’ aangepakt en dat schijnt goed te werken. Als de kleppen open gaan dan gaat het hele spul gelijk de lucht in, het ziet er zelfs naar uit dat ze er plezier in hebben ;-). Het schapengedrag blijft wel hoor, als ze uitgevlogen zijn dan graast de hele kudde voor de hokken haha! Afgelopen zondag hebben ze de eerste echte ochtendtraining gehad, om 7:30 uur zijn ze er uitgegaan. Als stipjes aan de hemel zo hoog, wat een prachtig gezicht. Na ruim twee uurtjes zaten de meeste weer in de hokken, de rest druppelde de gehele dag een beetje binnen. Het lijkt er op dat ze alle 57 weer aanwezig zijn.

De laatjes zijn ook voor het eerst buiten geweest, ze zijn al een week of 6  (of 7) en hadden natuurlijk al veel eerder naar buiten gekund. Maar goed, nu dus voor het eerst. Om een lang verhaal kort te maken, een aantal hebben buiten gelogeerd en het heeft wat energie gekost.. maar nu na vier keer los is alles weer aanwezig en denk ik dat ze het wel aardig weten.

 

Bij de vliegduiven gaat het prima! Niet alles gaat zoals ik dat zou willen maar dat lijkt geen invloed te hebben op de prestaties. Opvallend dit jaar is de energie die de duivinnen hebben, vooral in, op en rond het hok. Ze zijn constant in de weer, vechten met elkaar en hangen aan ramen en deuren. Soms erg vervelend maar het zal wel met motivatie te maken hebben, de drang is in ieder geval groot. We proberen om de ploeg zo rustig mogelijk te houden, we doen niets extra’s om te motiveren. We laten het een beetje gebeuren en zien wel hoe het verder gaat. Vorig jaar werden de duiven nog wel eens samen los gelaten op zondag of mochten ze een nachtje samen blijven. Het lijkt nu allemaal nog niet nodig..

 

Op de tweede vlucht Venlo hadden we twee doffers verspeelt, de datum 20 april. Inmiddels zijn ze beide weer terug op het hok, twee weken geleden de éne en afgelopen maandag de andere.. Dus vier en zes weken pleiter geweest. Waar blijven die dieren dan he? Als ze terug komen zien ze er goed uit, gelukkig maar! Ondanks dat de duiven op naam staan en dat al onze duiven zijn voorzien van telefoonringen, nog geen belletje gehad dit jaar. Blijft vooral erg sneu voor de duiven. Doordat ze zo lang weg zijn geweest kunnen ze niet meer ingezet worden als vliegduif, aan het eind van het seizoen weet je meestal wel wat er dan mee gebeurt.

Van de week een biertje drinken met m’n duivenvriendjes, gezellig! Als het over duiven gaat hebben we altijd veel te praten, we kunnen veel van elkaar leren, maar het is vooral mooi om te horen hoe goeie melkers met situaties omgaan. Het is gewoon mooi dat onze hobby soms verder gaat dan achter het huis.

Zaterdag twee vluchten, Sens en Duiven, er komen vrienden op bezoek om met ons op de duiven te wachten, we maken er een gezellige dag en avond van! Voor iedereen alvast succes met de vluchten.

# op de foto onze doffers, genieten van de ochtendtraining