24. mei, 2019

Ook de fond gaat beginnen

Ik denk dat de meeste liefhebbers uitkijken naar komend weekend.. Dubbelvluchten! Voor de fondmannen is het dan eindelijk zover. Maar ook voor de liefhebbers waarvan de start niet optimaal is geweest, die kijken uit naar de vitessevlucht vanuit Gennep, de duiven kunnen weer mee! Ik denk dat er vooral voor de Vitesse veel duiven worden ingemand. Ik hoop trouwens dat er voor de fond ook veel animo is.

Wij splitsen de groep in 10 voor de fond en 20 voor de Vitesse, de rest is uitgespeeld en gaat niet meer mee. Fond is niet ons spelletje, we weten ook niet of onze duiven afstand geschikt zijn(zoals dat met een mooi woord heet). Je moet altijd je beste duiven spelen op de fond, dat is wat men zegt.. klopt ook wel denk ik. Maar dat gaan wij niet doen, daarvoor is de fond (nog) niet belangrijk genoeg.  We hebben er 10 uitgezocht die geschikt bevonden zijn, die een prima verzorging hebben gehad en waarvan we verwachten dat ze terug komen. Hoe snel is nog even de vraag!

 

We hebben een paar mooie duiven aangeschaft die er in de toekomst voor moeten zorgen dat we een “echte” fondploeg kunnen inzetten. Dat duurt nog een jaartje voordat deze duiven ingezet kunnen worden, eerst maar fatsoenlijk africhten met de jonge of na-tour.

Nu we het toch even over de jonkies hebben.. ze doen het goed! Links en rechts spelen er al wat hormoontjes, en laten de jongens duidelijk merken wat ze wel of niet willen. De ploeg doet eigenlijk alles goed behalve één klein dingetje.. ze willen nog niet echt vliegen. Toch wel een belangrijk puntje lijkt me :-) . Ze scharrelen wat af, vliegen een rondje en luieren de rest van de tijd lekker in de zon. Echte pubers zal ik maar zeggen, (passen ook precies bij Marit). 

Na komend weekend zullen we daar wat verandering in proberen te brengen. Ze zijn al een aantal keren in de mand geweest, dat gaan we komend weekend ook weer doen alleen laten we ze nu niet los in het hok. We gaan de manden nu open maken achter op het weiland, zo’n 100 meter van het hok, een dag later doen we het zelfde alleen dan een straat verder op zo’n 400 meter. Onze ervaring leert dat ze daarna weten wat vliegen is.

 

De vliegploeg staat er goed op, we mogen niet klagen. Het is allemaal wat anders gegaan deze week, als amateur fond-speler weet ik natuurlijk niet zo goed om te gaan met voeren en trainen van de duiven die ingemand moeten worden op donderdag. Doordat we alle vliegduiven gezamenlijk op het hok houden en ook gezamenlijk voeren, hebben de Vitesse duiven de zelfde verzorging gehad. En dat hebben we gemerkt, pffff vooral de doffers.. die hebben getraind alsof ze kerosine in de drinkpot hebben gehad. Vanmorgen de eerste ochtendtraining gehad en na anderhalf uur kwam de laatste binnen. Het is wel een mooi gezicht hoor, een paar doffers die weet ik veel hoeveel ruimte bestrijken in de lucht.

Ondanks de onervarenheid en het anders voeren hebben we wel vertrouwen in de ploeg. We gaan het zien zaterdag! Hopen dat het goed duivenweer wordt, voor duif en liefhebber.. het is toch heerlijk om lekker lang in de zon te zitten om op de duiven wachten.

 

Vrijdagavond gaan we onze nieuwe (andere) auto halen, zin in!

Iedereen succes zaterdag, vergeet niet te genieten van de duiven en hun aankomsten. Ga er maar van uit dat ze hun uiterste best doen om zo snel mogelijk weer thuis te komen.

 

# foto van Tears, topkweker bij Gerald Ensing, een dochter van deze topper zit op het kweekhok.. fondbloed!