27. mrt, 2019

Lente!

Het is lente! Wist je dat, op de dag voordat de lente begint de dag net zo lang is als de nacht? Op de eerste lentedag is het dus ook werkelijk langer dag.. we gaan de goede kant op ;-) Zaterdag aanstaande gaat de zomertijd weer in. Ondanks de discussie of het wel of niet goed is voor de mens, zullen we de komende jaren nog wel twee keer per jaar ons klokje verzetten denk ik.

Voor ons als duivenmelkerscombinatie komt het wel goed uit! We zijn tegen vijf uur thuis en kunnen dan ‘pas’  met de verzorging beginnen, doffers en duivinnen trainen gaat niet. Vanaf komende week dus wel, en dat is wel zo eerlijk ten opzichte van de niet-werkende liefhebbers.

 

Over eerlijk gesproken, (mooi bruggetje) de NPO heeft beslist dat de hoklijsten van alle liefhebbers voor 1 april as. bij de afdelingen en het NPO aanwezig dienen te zijn. In het verleden was dit gelijk met het inmanden op de eerste wedvlucht. De NPO wil van begin af aan controles uitvoeren, controle dat alle duiven waar mee gespeeld wordt ook werkelijk op naam staan, dat alle duiven waar mee gespeeld wordt ook op de entlijst staan. Als vereniging ben je verantwoordelijk voor de correctheid van beide lijsten!? Nou is dat natuurlijk niet nieuw, de lijsten moeten altijd al juist en correct ingevuld worden, toch denk ik dat de verenigingen iets meer tijd hadden moeten krijgen. In ieder geval zoals gewend tot aan de eerste wedvlucht.

Gelukkig heeft onze vereniging het goed voor elkaar en zijn alle lijsten binnen, een en ander wordt gecontroleerd en tijdig verstuurd. Geen stress dus, kan me zo voorstellen dat het niet overal zo is.

 

In de hokken gaat het goed! De eerste ronde jongen is gespeend en is inmiddels aan het puberen in het jonge duivenhok. Op dit moment lopen ze alle 40 in één afdeling, beertje krap maar wel gezellig. Op het moment dat ze los gaan doen we de tussendeur open en hebben ze twee afdelingen tot hun beschikking. Komende week zullen er nog een 15-tal bij gezet worden.

Zaterdag halen we de nieuwe rennen, mooie groot en voorzien van inloopgaten. Denk dat we hier wel plezier van gaan beleven, de rennen worden gemaakt door Bennie Suk uit 2e Mond, een vakman!

 

Met het spenen van de jongen zijn de doffers dus ook op weduwschap gekomen. Naja, weduwschap is een groot woord, ze zitten nu alleen als mannen onder elkaar in het hok. Eind deze week, als we de doffers en duivinnen gaan africhten, begint het weduwschap spel. Ze gaan gezamenlijk los en mogen na thuiskomst een uurtje samen zijn. De eerste keren is het drama en blijven vooral de jaarlingen lang op de hokken slenteren, nog niet in de gaten dat ze bij hun partners mogen zijn. Maar goed, het leert snel en voor je het weet is het spel echt aan de gang.

De trainingen zijn goed! De duivinnen vliegen dagelijks hun rondjes, nog niet heel lang en al helemaal nog niet hard.. maar dat komt nog wel. De doffers vliegen zo vaak mogelijk, nog niet iedere dag hoor. Echt trainen doen ze ook nog niet, het is meer spelen en uiten van hun hoeveelheid testosteron. Het duurt ook even voor je de boel aan de gang hebt natuurlijk, de jongen zijn er nog maar net af..

Al met al zijn we tevreden met de voortgang en liggen we op schema!

 

Gisteravond nog een extra (buitengewone) leden vergadering gehad, met als enige agenda punt, deelname samenspel DOP. Er was een mooie opkomst, dat is ook belangrijk want dan wordt het genomen besluit breed gedragen. We hebben voor- en tegenstanders (klinkt een beetje vervelend maar dat is het niet) aan het woord gehad, er is open gecommuniceerd en er was ruimte voor discussie! Uiteindelijk hebben we gestemd, anoniem op papier.. wel zo eerlijk. De uitslag was duidelijk, de vereniging heeft zich uitgesproken.

Geniet van uw duifjes, doe voorzichtig met africhten.. in kleine stapjes kom je er ook!

 

# foto, doffers nog wat onwennig begonnen aan het weduwschapspel.