4. mrt, 2019

Duivensport leeft

SIRE begint vanaf vandaag met de campagne doe eens lief (#doeslief!), hierin worden we opgeroepen om vooral lief tegen elkaar te doen. Op Social media maar ook in het “echte leven”, het schijnt dat 30% van de mensen elkaar negeren als ze met elkaar te doen hebben, vooral kassières worden massaal genegeerd.

SIRE vraagt aan alle Nederlanders of we elkaar willen aanspreken / schrijven met de woorden doe ‘s lief! (#doeslief!) op momenten dat we geen respect voor elkaar tonen. Aangezien duivenmelkers ook Nederlanders zijn… ben ik het er mee eens, ook voor de duivensport!

 

Afgelopen week schreef ik over de duivendip waar ik nogal wat last van had, eigenlijk nog steeds heb.. De stress windt het nog steeds van het plezier. Ook al doe ik veel leuke dingen op duivengebied, het echte plezier moet nog komen. Eén van de belangrijkste reden hiervan is het niet 100% zeker zijn van de gezondheid van de duiven, ik zie bijna dagelijks alle ziektes voorbij komen op de hokken. Om hier toch een beter gevoel bij te krijgen zijn we afgelopen donderdag met een mand vol duiven naar Nanne Wolff geweest. We zijn goed ontvangen, zoals altijd trouwens, Nanne heeft alle tijd genomen om mijn verhaal aan te horen. Na wat gepraat is het onderzoek begonnen.

Ik had twee duiven mee die echt niet lekker zitten, Evialina en een jaarling doffer. Evialina zit al een paar weken in de lappenmand en de jaarling sinds vorige week zondag. Nanne was duidelijk wat deze beide duiven betreft, ze zitten inderdaad niet lekker. Na grondig onderzoek, door het oog en via de microscoop, is niets bijzonders gevonden. Toch maar bloed afgenomen voor meer onderzoek, dit bloed wordt samen met een mestmonster opgestuurd naar een laboratorium waar het op kweek wordt gezet. Als er een ziekte sluimert zal het hier gevonden worden.  

Dan de overige 5 duiven, ook hier was Nanne duidelijk over.. Mooier dan dit worden ze niet! Potverdikkie, wat staan die er mooi en strak op. Precies, daarom snap ik er zelf ook niets van en wordt ik er erg zenuwachtig van. De duiven verder gecontroleerd maar meer dan een plusje geel is niet gevonden.

 

Samen met Nanne ‘het plan’ doorgenomen, dit doen we trouwens ieder jaar en is dus niet bijzonder. Vrijdag komen de resultaten binnen van het laboratorium, hierover hebben we dan contact en zal het schema wel of niet aangepast worden.  Maak je geen zorgen, komt allemaal goed. Met die woorden ben ik weer rustig naar Heiligerlee gereden.

 

Gisteren samen met Marit naar de beurs geweest, het was druk maar echt gezellig! Vooral op zaterdag was het ontzettend druk, mensen die ik gesproken heb hadden het over schuifelen en in de rij staan. De duivensport leeft, daar wordt je toch blij van! Veel bekenden gezien en gesproken, we hebben het een en ander geshopt en genoten van de sfeer. Marit heeft een afspraak gemaakt met GJ Beute, in de komende (mei) vakantie gaat ze een dagje meelopen. Ze mag alles bekijken en net zoveel vragen als ze maar wil, Marit kennende zijn dat er nogal wat ;-). Er is altijd een hoop te leren, mooi dat er liefhebbers zijn die hier dan wat extra energie in willen steken. Marit moest nog even op de foto met Esther, het grote voorbeeld voor alle vrouwen in onze sport! Maar vooral ook een leuke en enthousiaste vrouw.

Al met al een leuk dagje duivenmelken, maar ook een leuke vader / dochter dagje. De duivensport leeft, ook bij ons thuis!

 

# Marit op de foto met Esther Bultman, duivendirect.nl, npo bestuur en initiatiefnemer NPO ladies league.