27. feb, 2019

Lege doppen

Deze week een klein duivendipje, vraag me niet waarom.. Ik heb geen idee, gaat vast wel weer over. Ik heb minder zin om met de duiven bezig te zijn, zelfs dit stukje schrijven heb ik twee dagen voor me uit geschoven.

 

Het verzorgen van de ploeg is deze dagen niet te moeilijk, zonnig weer betekend droge hokken, de rennen open dus minder schoonmaakwerk in de hokken. De eieren zijn afgelopen weekend uitgekomen, alleen maar papjongen in de schalen, betekend ook geen extra werk. Dus al met al is het lekker makkelijk!  Daar ligt het dus niet aan ;-)

Het zal de overgang naar het vliegseizoen wel zijn. De stap van het rustseizoen naar vliegseizoen is natuurlijk ook heel erg groot. De duiven zitten al maanden onderdak en moeten over zes weken de eerste prijskilometers al weer maken. Niet alleen voor de duiven is de stap groot, ook voor onszelf natuurlijk. Alles moet geleidelijk weer op regelmaat, dit betekend meer discipline richting de duiven. Met een zesjes mentaliteit kom je er immers niet.

Voor mij is de vraag of de duiven 100% gezond zijn op dit moment het belangrijkste. Ik zie ieder moment van de dag wel iets wat niet in orde is.. ik kan me daar erg druk over maken, ik kan er zelfs wakker van liggen. Ook al kan er niets aan de hand zijn en wijst alles op een gezonde ploeg, toch is er altijd wel iets waarover ik me zorgen maak. Ook nu, ik voel aan alles dat het me de hele dag bezig houdt. Om een lang verhaal een beetje leesbaar te houden, donderdagavond heb ik een afspraak met onze vaste duivendokter. Nanne zal een mand vol duiven gaan controleren en natuurlijk mestonderzoek en een keeluitstrijkje. Om alles uit te sluiten laten we nog het een en ander op kweek zetten. Hopen dat de innerlijke rust dan weer een beetje terugkeert, voor Trea ook wel zo prettig ;-). (wat ben ik blij dat ze zoveel geduld met me heeft).

 

Ik schreef al eerder dat we de eitjes niet geschouwd hebben, er was geen aanleiding om dit te doen. Uiteindelijk kunnen we de volgende score opmaken: Evialina en moeder Becky hebben niet gelegd en één jong duivinnetje heeft 1 ei gelegd, 3 waren er onbevrucht, 4 kapot gevochten en 1 ei naast de schaal. Er liggen nu  precies 50 jongen, al met al geen slechte score toch. De eieren van de kwekers zijn allemaal uitgekomen, zowel bij de vliegers al de voedsters. De kweekduiven zitten inmiddels alweer op hun tweede broed te broeden.

Om de hokken is het wel lekker druk, met het mooie weer komen er toch ook wel wat lentekriebels. We willen de tuin en alles wat daar bij hoort weer in orde en vooral weer een beetje toonbaar maken. Vandaag of morgen kunnen we het gras al wel weer maaien denk ik. Bezig zijn in de tuin en om de hokken is niet vervelend, helemaal niet zelfs. Ook aan de hokken moet nog het een en ander gebeuren, vooral schoonmaken.. maar hier en daar ook iets meer dan dat. We hebben twee nieuwe rennen besteld voor de jonge duivenhokken, deze zullen half maart geleverd worden. Net mooi op tijd, de eerste jongen zullen eind maart of begin april naar buiten gaan.

 

We hebben weer het één en ander vergaderd deze en vorige week, hierover een ander keer weer wat meer. Het krijgt steeds meer vorm en we gaan met grote stappen de goede kant op.

Aankomend weekend de voorjaarsbeurs. Volgens mij gaan er veel collega melkers die kant op, bijna iedereen die ik gesproken heb, gaan in ieder geval. Wij gaan, zoals het nu lijkt, zondag richting de beurs. Hopen dat de inspiratie, enthousiasme en positiviteit volop aanwezig zijn. Kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken, ik in ieder geval wel.