5. feb, 2019

De eerste eieren zijn er,

Als alles zo goed gaat als de eerste 10 dagen van het kopellen, dan krijgen we een mooi seizoen.

 

Het is opvallend, ik hoor en lees bij veel liefhebbers dat de kweek erg goed gaat! Weinig vernielingen in de nesten, snel op eieren en een hoog bevruchtingspercentage. Waar ligt het aan dat het éne jaar alles goed gaat en het andere jaar (bijna) alles verkeerd..? Bij ons gaat het tot nu toe ook meer dan prima! Voor de liefhebbers waar het nu allemaal niet zo lekker loopt, ik zou me zorgen maken, vraag vooral hulp! We hebben allemaal wel een liefhebber in onze club die bovengemiddeld verstand van duiven heeft. Leg het eens voor en vraag of hij eens langs wil komen om de situatie te bekijken. Wacht hiermee vooral niet te lang.

 

Maandag, op dag 10, hebben 19 koppels hun eerste ei gelegd, Mooie score toch. Toch ook een flink aantal jaarlingen, altijd mooi als ze vroeg zijn. De duiven zien er ook super uit, gedragen zich prima en eten als groten. We hebben één kweekkoppel uit elkaar gehaald en op een ander hok geplaatst, de duivin (Roos) had alleen maar oog voor de doffer in het vak onder haar (the Boss), knap irritant! Ik wil niet blijven opsluiten.. dus dan maar geen jongen. Als het lukt gaan we komend weekend de eieren van de kwekers overleggen en mogen ze aan hun tweede leg beginnen.

De eerste twee jongen worden nu gespeend.. Eigenlijk veel te vroeg voor mij. Het zijn wel twee prachtige jonge duiven hoor!  Ik laat ze maar lekker bij de oude duiven lopen, kunnen ze begin maart ook mee naar buiten.

Marit kan haar eigen jongen straks gaan ringen, de zogenaamde roze ringen van de NPO ladies league zijn binnen. 20 stuks helemaal alleen voor haar ;-), ben benieuwd.

 

Ben ook benieuwd hoe het gaat met de ontwikkelingen rond om het oprichten van de nieuwe CC, rayon 3 en rayon 4. Niets meer van gehoord sinds  22 december jl.  Wat het struikelblok is weet ik niet, ik weet ook niet of er überhaupt een struikelblok is. Misschien ben ik ook wel een beetje voorbarig en komt er vandaag of morgen bericht.. Maar toch, als we in de vereniging nog een en ander willen bespreken dan moet het niet te lang meer duren.

Anders is het binnen de afdeling, er speelt veel en er gebeurt ook veel. Op de achtergrond natuurlijk maar ook op de voorgrond! Vooral het communiceren is een belangrijk iets, dit wordt erg goed opgepakt. Ook erg goed ontvangen trouwens, heel veel positieve reacties. Vliegprogramma, kampioenschappen, social media.. plannen en voorbereiden van de voorjaarsvergadering. Vol gas en met veel plezier en enthousiasme, genoeg te doen!

 

Thuis ook nog genoeg te doen.. Pfff als ik er aan denk, haha! Ik wacht nog wel even tot het weer wat beter wordt. Tot die tijd doen we vooral lekker rustig aan en genieten we van de kachel. Als de maand februari maar eerst voorbij is, dan gaan we de goeie kant weer op. Er zullen dan weer koppeltjes duiven hun rondjes doen, hier en daar wat jonge duiven die de lucht in gaan. Al met al weer genoeg om naar uit te kijken, voor ons tenminste wel!

Voor nu succes met de kweek en geniet nog even van deze periode, nog 9 weken en dan beginnen we weer.

 

# op de foto onze stamdoffer Maurice Lazeroms (via Gebr. Boven) X dochter TEARS (topkweker van Gerald Ensing), het eerste ei is gelegd!