30. jan, 2019

Seizoen 2019 van start

Na vier dagen Robert ten Brink te hebben gespeeld lijkt het nu de goede kant op te gaan.. Kortom, de kweek en vliegduiven zitten gekoppeld! LOVE IS IN THE AIR.       

Op papier waren de koppels al samengesteld, onderverdeeld in drie categorieën. Koppels waar meerdere ronde jongen van moeten komen, voedsterkoppels en vliegkoppels met partner. Het was een hele gepuzzel maar uiteindelijk zijn we dik tevreden met de samengestelde koppels. Maar goed, dat was op papier..

Afgelopen vrijdag hebben we de koppels zo rond acht uur ’s avonds samen gezet. Opgesloten in hun toekomstige woonbakken. Wat kunnen die kleine beestjes dan een hoop herrie produceren, het geluid van hormonen en testosteron ;-) Een en al leven! Alles gaat hier volgens vaste ‘protocol’, (of autisme, ‘t is net hoe je het noemt). Dus na precies een uur zijn de lichten uit gegaan, welterusten samen.

 

Zaterdagochtend op tijd op de hokken, de lampen aan en hopen dat alle duiven de nacht rustig zijn doorgekomen. En gelukkig, alles zag er prima uit. Geen kapotte koppen of dikke ogen. Alles netjes bij elkaar, als verliefde pubers in de hoek. Deel één was gelukt! Nu het samen uitwennen op de bakken, een iets lastiger klus. Bij ons hebben de doffer geen eigen bak in de winter, alles staat open en ze mogen zitten waar ze willen. Vaak zie je doffers op de zelfde plek zitten maar net zo vaak zie je dat doffers elke dag ergens anders zitten.  Persoonlijk denk ik dat het beter is voor de doffers om het op deze manier te doen.

Rond de middag zijn we begonnen met het los laten van de koppels, voorzichtig aftasten en zien wat wel en wat niet samen los kan. Het is nu woensdag en alle bakken zijn los. We hebben geen problemen gehad, gelukkig! We hebben nu 20 vliegparen en 15 kweekparen samen gezet. Volgende week komen daar nog een aantal koppels bij van Nick Aaldering.

Vanochtend hadden er al 3 duivinnen een eitje gelegd, beetje vroeg natuurlijk.. Maar dat zijn we wel gewent. De meeste koppels zullen tussen de 9 en 12 dagen nodig zijn, en er zijn altijd een paar koppels die daar voor aan gaan. De duiven zien er goed uit, wel een beetje aan de zware kant. Ik ga er van uit dat het overtollige er deze week van af gaat, als de doffers flink beginnen te jagen is er maar weinig tijd om goed te eten.

De rennen zijn weer open, zaterdag mag alles in bad. Dat gaan ze zeker doen denk ik, tenzij er al flink wordt gejaagd door de doffers.

 

Met het koppelen is het seizoen voor ons ook begonnen, compleet met de drukte en de gezonde stress. De komende weken zal het rustig zijn in de hokken, maar na het broeden, als de jongen een dag of 10 zijn, zal de stress toenemen. Dan moeten de duiven weer los voor hun dagelijkse trainingen. Als ik er aan denk wordt ik al nerveus.. Meneer en mevrouw Havik komen nu ook bijna dagelijks even langs om hallo te zeggen. Er zullen wel weer de nodige slachtoffers vallen.

 

# op de foto Karma x broer van Evialina, samengesteld vliegkoppel (goed x goed)