21. jan, 2019

Weekendje geen duiven

Een heerlijk weekend zonder duiven! Je kunt het je niet voorstellen als duivenmelker.. maar toch wel hoor, een heerlijk weekendje weg geweest met mijn liefde Trea.

 

Ik heb de duiven vrijdagmiddag verzorgt, hokken schoon, vers water en dubbel voer. De tijdschakelaars ingesteld en om vijf uur de deuren van de hokken op slot gedaan. Tot zondag! En dat gaat prima, nu ze nog op rust zitten is dat heel goed te doen. Zelfs als de koppels straks op eieren zitten is het prima te doen op deze manier. Zondagmiddag de verzorging weer opgepakt, alles weer verzorgd en tip top in orde gemaakt. 

De vrieskou had bijna de boel in de war geschopt.. je kunt je dieren niet twee dagen zonder water zetten natuurlijk. Gelukkig weer thuis op het moment dat het echt koud was. Afgelopen nacht heeft het flink gevroren als je het mij vraagt. Het is heerlijk weer hoor, je hoort de duiven niet klagen ;-). De duiven kunnen ook prima over deze omstandigheden, ik wat minder moet ik bekennen. In de hokken is het nog wel behaaglijk maar het moet niet nog kouder gaan worden. Komt bij dat we komend weekend gaan koppelen, en dan moet het wel iets warmer zijn. Niet voor de duiven, maar voor de combinatie. Mijn puber van 15 jaar houdt ook niet zo van dit koude weer.

 

Van ‘t weekend de vraag gekregen van een duivenvriend of ik interesse had in een gezellig dagje België, hij is een trip aan het organiseren. Zoals hij het zelf noemt een Doffer uitje (alleen mannen dus ;-)). Daar hoef ik niet zo lang over na te denken natuurlijk.. Een bezoek aan Natural kweekcentrum en daarna een bezoekje aan de duivenmarkt in Lier. Het plan is om met een groep van 6 of 8 “doffers” heen te gaan, dat gaat vast een gezellige dag worden! De datum staat op de kalender. Marit wil ook graag mee, maar helaas.. alleen doffers ;-)

 

Woensdag in het streekblad een stuk van boswachter de Jong omtrent het aantreffen van zes dode buizerds. De dode dieren zijn gevonden in natuurgebied ‘de hoogte’ in Heiligerlee, vergiftigd! Hemelsbreed nog geen kilometer van ons huis. Geïnteresseerd begin ik het stuk te lezen. Tijdens het lezen vraag ik me af wie zoiets op zijn of haar geweten kan hebben, onvoorstelbaar toch.. En dan lees ik dat de daders waarschijnlijk gezocht moeten worden onder de vogelhouders of duivenmelkers?! Ik lees het stukje twee keer en het staat er echt. Hoe kan deze boswachter nu de beschuldigende vinger wijzen naar vogelhouders en of duivenmelkers? Ik hoef hier niet uitleggen dat er totaal geen reden is voor duivenmelkers om deze dieren te vergiftigen. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, ik was boos en verontwaardigd. De dag erna nog steeds boos en heb toen toch maar contact gezocht met de krant. Ik heb mijn verhaal gestuurd en wonderwel binnen een half uur al reactie! Ze waren blij met mijn mening en willen het graag overnemen. Mijn verhaal staat inmiddels op de site www.hetstreekblad.nl en als het goed is komt het woensdag in de krant zelf. Ben benieuwd.  

 

In de hokken gaat het prima! De voorbereidingen voor het koppelen zijn klaar, de duiven lijken er klaar voor. Vrijdagavond wordt alles samen gezet. De koppels zijn bekend en verdeeld over de hokken. De vliegers natuurlijk in het vlieghok, maar de kwekers hebben we verdeeld zitten over drie verschillende hokken. Er is een extra kweekhok bij gekomen voor de kwekers die ook los mogen vliegen.

Ook moeten we rekening houden met de kweekkoppels van Aaldering Pigeons, er worden een aantal koppels op onze hokken gehuisvest. We gaan net als vorig jaar weer samen kweken met Nick Aaldering. We hebben trouwens een paar hele fijne jaarlingen in het vlieghok van onze samen kweek, ook de eerste én tweede duifkampioenen natour van onze club komen uit deze samen kweek.

 

Strekte met het koude weer!