9. jan, 2019

Noordelijke kampioenendag

2019 is alweer een week oud! Gisteren op weg naar huis was het niet eens meer helemaal donker, als duivenmelker wordt je daar wel weer blij van!

Volgens mij moet het spreekwoord zijn “de donkere dag na kerst” , januari en februari zijn (voor mij) toch wel de vervelendste van het hele jaar. Er valt niet veel te beleven, het is vooral koud en donker. Niets voor mij!

 

Afgelopen zaterdag naar de noordelijke kampioenendag geweest. Het was goed georganiseerd en erg gezellig, veel bekenden gezien en onze club was goed vertegenwoordigd. Marit had vier duiven ingezet voor de tentoonstelling en wint een mooie 2e prijs bij de jonge bevlogen duivinnen. De overige drie scoren eigenlijk te laag, ik had iets meer punten verwacht. Maar goed, de keurmeester beslist.

De jeugd mocht samen op het podium komen en werd daar kort toegesproken door de organisatie. Voor de jeugd is dat natuurlijk erg leuk, Marit was bijzonder trots. Petje af en een groot applaus voor de organisatie en vrijwilligers van de NKD.

 

In de hokken gaat het prima! De lampen zijn vervangen door daglichtlampen en deze branden inmiddels tot 21:00 uur. Vanaf zaterdag gaan we over op kweekvoer, wel nog steeds één keer per dag hoor.. Af en toe een beetje olie over het voer en om de dag ’s morgens een mengeling van kleinzaad. Zo zullen we proberen om de duiven een beetje voor te bereiden voor het kopellen. Het kopellen staat gepland voor 25 januari as., maar dan moet het weer wel goed zijn. De berichten zijn dat het kouder gaat worden en dat de eerste vorstperiode er aankomt. Een beetje koud is niet erg maar het moet niet te gek worden. De duiven kunnen er prima over denk ik, maar om zelf de hele dag de hokken in te moeten terwijl het winter is.. dat weet ik nog niet hoor ;-)

 

Ik ben nog op zoek naar een duivin, het blijkt dat de laatst aangeschafte duivin toch een doffer is. Betekend dat ik nu eigenlijk twee duivinnen tekort kom, één kan ik zelf wel opvullen maar voor een (snelheid) kweekdoffer moet er nu nog wel een duivin komen. We zullen zien ;-)

Even een zijweggetje nu we het over duiven kopen hebben.. Ik zie veel duiven te koop met afstamming van de beroemde top duivin LINCIA van Stefaan Lambrechts. Beide ouders zijn vorige maand verkocht door Lambrechts zelf en van Nederlandse investeerders (duivenliefhebbers die goed presteren en ook héél veel duiven verkopen) zie ik ook erg veel nazaten verkocht worden. Broers, zussen en zelfs kinderen uit LINCIA zelf. Ik vraag me altijd af waarom deze duiven zoveel verkocht worden? Dat er veel gekocht wordt van deze lijn begrijp ik, maar dat er na amper twee jaar alweer zoveel verkocht wordt.. Zullen ze toch tegen vallen?!

Ik hoop het niet, wij hebben ook een paar flinke inteelt LINCIA duiven.

 

Vrijdagavond de afdelingsvergadering en zaterdagmiddag de nieuwjaarsreceptie van onze vereniging. Mooi vooruitzicht toch.. Alvast een voorzetje op vrijdagavond,

Gescheiden als het kan, en samen als het moet