6. nov, 2018

Mooie eerste keuring van 2018

De eerste keuring van 2018 is een feit! Afgelopen zaterdag mocht ik optreden als keurmeester in Zuidwolde (Gr), bij PV Expresse. Niet te vroeg beginnen, dat was de boodschap van de club, we zetten de duiven 's morgens tot 10:00 uur, dan moeten de duiven nog op “temperatuur” komen.. Als we maar om 15:30 uur klaar zijn. Dat is het belangrijkste, en met 79 duiven te keuren mocht dat geen issue zijn. 

 

Zo'n eerste keuring is altijd weer even spannend, maar vooral erg leuk! Ik kan daar geweldig van genieten. Nieuwe mensen, andere omgeving.. En natuurlijk mooie duiven. En die waren hier in Zuidwolde zeker aanwezig, maar liefst 4 duiven met 92,25 pnt. Vooral de klasse oude vliegdoffers was boven gemiddeld mooi. De mooiste van het geheel zat in kooi 25, een 2 jarige doffer van combinatie Sebens. 

 

Het was weer een mooie zaterdag, een echte duivendag! De kop is er af, nog 5 te gaan.

 

Op eigen hok gaat het goed! De duiven doen het prima. De rui gaat lekker door, duiven zijn goed op gewicht en ze zien er prima uit. We beleven ook veel plezier op de hokken, het klimaat is super, heerlijk behaaglijk. Alleen de wintertijd he, altijd lastig voor de werkende en schoolgaande liefhebbers. We hebben de lampen alweer aan ’s avonds. We verzorgen de duiven van 17:15 uur tot 18:30 uur, dus de lampen gaan uit om 19:00 uur. Dat doen we al jaren hoor, en het bevalt goed. De duiven ondervinden er ook geen hinder van.

Ik hoor wel eens de verhalen van de duiven in het donker voeren en dat men alleen in het weekend de duiven ziet.. Zal best, maar zo zou ik er geen plezier aan beleven, en daar heb ik mijn duiven tenslotte wel voor. In de zomer lekker met de duiven bezig en in de winter ook. En natuurlijk mag het allemaal een beetje minder, en natuurlijk kun je in de wintermaanden wat meer tijd en aandacht aan andere zaken besteden. Klopt allemaal, maar tussen alles en niets zit nog heel veel ;-). Ieder op z’n eigen manier, dat is het belangrijkste.

 

Afgelopen zaterdag zijn we gestart met de jaarlijkse paratyfuskuur, vinden we erg belangrijk! We kuren minimaal 10 dagen maar meestal tot het potje leeg is, vaak is dat 11 of 12 dagen. Volgens de boeken moet je lang kuren omdat de actieve paratyfus cellen maar een paar dagen ‘leven’, het kuren voorkomt dat de cellen gaan vermenigvuldigen, en als je dus lang genoeg kuurt zullen alle aanwezige cellen afbreken en de duif vrij zijn deze ziekte. Je moet in deze wel met het juiste middel kuren, dat is dan weer wel heel belangrijk! Je kunt bijvoorbeeld ook Baytril gaan gebruiken, maar dit middel maakt gelijk alle cellen kapot. Dat lijkt mooi maar hiermee gaat ook de gehele darmflora naar de knoppen. Het weerstand van de duiven zal snel afnemen en het kleine lichaam van de duif moet er alles aan doen om deze aanval boven te komen. Zeer onverstandig dus, (tenzij de duivendokter het adviseert).

 

Op dit moment verzorg ik ook de duiven van een vriend, zal ongeveer een week of 3 gaan duren. Na een redelijk zware knie operatie heeft het genezen even tijd nodig, en daar past het verzorgen van de duiven dan niet bij. En voor mij is het geen probleem. Ja, natuurlijk kost het tijd, en natuurlijk moet je het allemaal inpassen.. maar als je een duivenliefhebber bent dan is het (tijdelijk) verzorgen van de duiven van een vriend, geen enkel probleem.

 

Geniet van de mooie najaar dagen!