29. okt, 2018

Wit Rusland

Afgelopen week samen met Trea onze gastkinderen uit Belarus (Wit Rusland) bezocht. We hebben een heerlijke tijd gehad, genoten van Evialina en Nadia, twee prachtige meiden van 10 jaar oud.

 

 

Foto genomen bij een congose, een staatsboerderij. Je ziet op het platteland erg veel duiven, wilde duiven. We hebben navraag gedaan, het houden van postduiven zoals wij dat doen is niet bekend. Wellicht in de grote steden maar niet op het platteland in het Zuid Oosten van Belarus.

 

 

We krijgen vaak de vraag “Wat moet je in vredesnaam op vakantie in Wit Rusland?” Een begrijpelijke vraag die we ook niet heel gemakkelijk kunnen beantwoorden. Het begon een aantal jaar geleden toen we voor het eerst een meisje als gastdochter een aantal weken in ons gezin hebben opgenomen. Elvira Kolbik, 8 jaar oud uit de plaats Remel, besmet gebied na de kernramp van Tsjernobyl 30 jaar geleden.  Elvira en haar gezin zijn erg afhankelijk, moeder werkt op de staatsboerderij en krijgt net genoeg salaris om zichzelf en haar drie dochters in leven te houden. De staat zorgt voor opleiding, onderdak en medische ondersteuning.

Om een heel lang verhaal kort en begrijpelijk te houden, we hebben Elvira in ons hart gesloten, we houden van haar alsof het onze dochter is! We doen alles wat we kunnen om haar te helpen. En Elvira doet veel voor ons.. ze brengt ons nog meer geluk en laat zien dat je met heel weinig heel veel kunnen geven. En wie kan dat nog zeggen in een land als Nederland.

 

Zo is het begonnen en inmiddels zijn er 5 gastkinderen bij ons geweest, voor een periode van 7 weken. Elvira, Margarita, Warka, Evialina en Nadia.  Met de kerstvakantie komt Elvira weer naar Heiligerlee, twee weekjes genieten!

 

Onze duiven zijn goed verzorgt, zagen er prima uit toen we weer terug waren. Dat het aan niets ontbreekt mag duidelijk zijn na onze reis. Zelfs onze duiven leven in luxe! Je moet er niet te lang bij stil staan hoor, het is goed om te weten dat er ook een andere wereld is en dat we niet vergeten.. maar verder moeten we vooral genieten van onze welvaart.

 

Afgelopen vrijdag was de najaarsvergadering van onze afdeling, ik was er graag bij geweest. Maar de keus om de vergadering te houden in de herfstvakantie, maakt dat vooral jonge liefhebbers, er niet bij kunnen zijn. Gelukkig is er een goede afvaardiging vanuit onze club geweest, vrijdag zullen we op de hoogte gebracht worden. Vrijdag de najaarsvergadering van onze vereniging en zaterdag de eerste keuring van dit seizoen. Ik mag optreden als keurmeester in Zuidwolde, zin in! Op zo’n dag krijg je veel mooie duiven in handen en heb je gesprekken met ‘andere’ liefhebbers. Je hoort vaak wat er speelt en wat liefhebbers van andere verenigingen zoal bezig houdt, interessant, leerzaam en vooral erg leuk!

 

De herfst brengt meer dan alleen de wintertijd, kou, regen en wind. Gelukkig maar!