20. sep, 2018

Genieten van de duiven

Iedere ochtend krijgen de duiven na het voeren een zelf gemaakt mengsel, Kloosterholdmix. Of ze er beter van worden weet ik niet maar lekker vinden ze het wel! We voeren vollen bak (ook bij de jongen) maar het toetje slaan ze nooit over 😋

 

 

Een rustig weekje, heerlijk genieten en na-zomeren. Wat hebben we dit jaar geluk met het mooie zomer weer. Zo links en rechts hoor je liefhebbers klagen, te warm, tropisch, Oosten wind.. Maar als het met de duiven even niet gaat zoals verwacht, dan kun je in ieder geval genieten van het mooie weer.

 

Selecteren, we komen er niet voor weg! September en oktober zijn de maanden dat we de duiven scheiden (wij trouwens alleen de oude duiven) en waar we gaan selecteren, rust en ruimte op de hokken. Betekend dat de handelaren, centrale hokken en de plaatselijke chinees het weer druk krijgen, volop aanbod! Maar ook de verkoopsites gaan weer los, niet geheel toevallig dat er nu veel duiven te koop worden aangeboden. En ook allemaal goeie haha!

 

We zijn begonnen met de voorbereidingen van het nieuwe hok. Deuren en ramen (buiten) alvast in de grondverf, tussenwanden schoongemaakt en hier en daar wat gerepareerd. We hebben nog twee weekjes en nog genoeg te doen. Wel zin in! Kost allemaal wat energie en links en rechts wat aanpassingen, maar alles is te plannen. We hebben ruimte genoeg op de hokken om de duiven onder te brengen, geen haast dus. Al met al hoop ik wel binnen twee weken alles afgerond te krijgen, in ieder geval voor de herfstvakantie. We hebben een reis gepland naar ons geliefde Belarus (Wit Rusland), op bezoek bij Nadia en Evialina.  

 

In en rond de hokken gaat het prima! De oude duiven broeden nu 2 weken, dit is het laatste legsel hoor. Als het goed is lopen ze van de eieren af op het moment dat we beginnen met het nieuwe hok. Op dat moment gaan we de oude duiven scheiden en zitten ze op winterrust. We gaan nog een paar aanpassingen doen aan het vlieghok, en vooral ook stofvrij maken. Jemig wat een berg stof op het plafond en tegen de isolatie van het dak. De oude duiven doen het goed, eten veel, gaan graag in bad en zitten de hele dag lekker in de ren. Niets te klagen dus.

 

De jonkies zitten nog strak in het pak, haha valt mee hoor. Ze zijn nog wel lekker glad en goed in de pluim, maar de pennenrui gaat wel door natuurlijk. Ik heb zelfs al een paar V-staarten gezien tijdens de training. Als de lampen straks uitgaan zal de rui wel snel invallen. Het is een gezellige drukte bij de jongen, veel nestjes met verschillende standen. Kansen spreiden zeg maar.. We hebben ook een paar koppels uit elkaar gehaald, hierdoor is er weer veel lawaai op de hokken en het testosterongehalte zit op het hoogste niveau. We proberen ze nog twee keer goed aan de start te krijgen, zoals het nu lijkt lukt dat voor aanstaande zaterdag. De trainingen zijn buitengewoon goed, voor wat dat waard is natuurlijk?! Er zijn een aantal thuisblijvers, er worden 40 duiven ingezet voor Tongeren.

 

Er worden voor zaterdag en zondag een paar flinke regenbuien voorspeld, denk goed na.. kale jongen krijgen het dan erg moeilijk! Over drie weken gaan de hokken weer op slot, we maken van onze duiven geen roofvogelvoer. Dus nu nog even flink genieten, is het niet van de duiven dan is het wel van het weer!