17. apr, 2018

Ze krijgen het niet cadeau

Nieuwe week nieuwe kansen! En nieuwe kansen hebben we nodig, de meeste liefhebbers denk ik. Het was me het vluchtje wel afgelopen zaterdag. De 2e Vitesse vanuit Duiven, voor ons 148 km retour Heiligerlee, was als ‘makkelijk’ door mij aangemerkt. Nou dat was wel even anders! ’s Avonds in de club bleken er nog heel wat duiven onderweg te zijn, ook van contacten buiten de vereniging hoorde ik het zelfde. Vooral de jaarlingen hadden het zwaar, en meestal ook nog de betere jaarlingen. Bij ons nog 6 duiven niet thuis na het openen van de klok, balen want ook onze beste duivin (15-942) was er nog niet.

 

En dan is het zondagochtend.. 5:30 uur! Echt lekker lig je niet als er nog veel duiven onderweg zijn. Maar opgestaan en gelijk even kijken bij de hokken. Het was bijzonder donker en het regende, dan neemt de hoop wel een beetje af hoor. En dan toch vallen er 4 duiven voor half tien! Ongelofelijk maar waar! Duivin 15-942 was er als eerste weer, voor 8:00 uur liep ze al voor het hok.. dan krijg je wel even kippenvel, ook dat is duivensport. Er mist nu nog 1 duivinnetje, erg jammer natuurlijk, maar klagen mogen we niet.

 

De vlucht op zich ging goed, vooral onze eerste duiven vielen goed. Redelijk snel op elkaar en onze tweede was de eerst getekende 16-076. De eerste duif die als raket uit de lucht kwam vallen was de 14-396. Een top duivin die vorig op het kweekhok heeft vertoefd. Ze vliegt niet alleen bijzonder goed maar is ook moeder van de 16-054 (zie tabje vliegduiven) Van de 30 ingezette duiven vliegen 12 in de punten 1:4 gerekend. Tegen 672 duiven van 31 liefhebbers beginnen we met de 7e prijs! 

 

Gisteren een bezoek gebracht aan Nanne Wolff, dit doen we standaard eens in de vijf weken. Nu was het allemaal wat anders doordat er een vervoersverbod was in de regio van Nanne. Dus geen praktijk, tjonge wat een schade als je ondernemer bent en een groot deel van je inkomen bestaat uit de duivensport. De duiven zagen er prima uit, advies was dan ook.. Gewoon doorgaan, verder niets aan doen. 

Toen ik thuis was van de duivendokter heb ik alle vliegers in de mand gedaan voor een korte africhting van 15 km. Volgens mij geeft dit de duiven weer zelfvertrouwen na een K. vlucht. Alle duiven waren eerder thuis en zaten al lekker samen in hun vakken. Ik heb ze tot aan het avondeten lekker bij elkaar gelaten, hadden ze wel even verdiend.

 

De jonkies was heel even een drama gisteren. Alles zat lekker op het hok of ervoor in het gras, niets aan de hand. En dan let je even niet op en hoor je ineens een knal gevolgd door veel lawaai, de havik! Potverdikke zeg, wat een paniek. Overal zat het jonge spul, vooral heel veel in de lucht. Na een eerste telling 16 stuks weg, dat is niet best.. Gelukkig druppelde het duiven en bij het verduisteren misten er nog 6 stuks. Jammer jammer! Hopen dat er nog iets na komt.