9. apr, 2018

Voorjaar

Eindelijk een beetje voorjaar in Nederland! Heerlijk, wat kan een mens daar van genieten.. en wat is alles zoveel mooier als het zonnig is. En dat het voorjaar is werd bevestigd door de eerste zwaluw die ik zag vliegen en nog geen dag later zagen we een ooievaar boven de hokken cirkelen, prachtig! Was het maar iets eerder voorjaar geworden dan hadden er heel wat meer liefhebbers duiven ingezet voor de eerste vlucht. Of zoals ik het zelf liever zou zien.. waren we maar 2 weken later begonnen met de vluchten. Hoe dan ook, het was genieten van het mooie weer.

 

De jonge garde is voor het eerst naar buiten geweest, nog niet allemaal maar al wel een groot deel. Mooi gezicht als de jonkies vrolijk heen en weer springen en vliegen. Ongecontroleerd en zonder enige vorm van angst. Hopen dat ze zo onbevangen kunnen blijven trainen de komende tijd, ben er bang voor. De jongen doen het goed, luisteren en eten goed en zien er gezond uit. Het verduisteren begint te werken, s morgen komen de dekveren me alweer tegemoet ;-).

 

En dan de eerste vlucht van dit seizoen. We hadden besloten om nog niets extra’s te doen om te motiveren, dus geen broedschaal en niet tonen. De duiven zijn rustig en zonder enige vorm van stress de mand in gegaan. Doordat we de hele week volle bak hadden gevoerd waren de kroppen leeg vrijdagavond, ik vond zelfs dat ze iets te licht waren. Het is voor het eerst dat we niet opvoeren, en tot nu toe bevalt het goed. We hebben de hele week licht gevoerd, de laatste 4 voerbeurten hebben we wel vliegmengeling gevoerd. Elke dag een handje pinda’s, niet voor het extra vet maar om ze er alvast een beetje aan te laten wennen.

 

Het inkorven ging prima, de inkorfploeg had alles weer goed geregeld en zonder al te veel oponthoud waren er 574 duiven ingekorfd. Daar waar vorig jaar de vrachtwagen de duiven kwam halen, ging het nu in de aanhanger. Ook prima hoor, zolang het rayon maar bij elkaar zit. Nog een biertje aan de bar en dan naar huis! Gelost onder goede omstandigheden maar achteraf toch een beroerde wind, oost! Dat onze duiven het daar moeilijk mee hebben blijkt elke keer maar weer. Bij het afslaan van de klokken zijn er toch nog wel wat onderweg. Wij missen nu nog 2 ouder doffers, van 2015 en 2016! Hoe is het mogelijk he. Onze duivinnen namen het voortouw, de eerste 4 geklokte duiven allemaal bewezen dames. Onze 16-076 wordt 1e in de vereniging, hiermee is ze het vierde kind van onze stamkweker 11-523 met een eerste! Onze beste duivin van vorig jaar 15-942 (gekregen van Harrie Wanders uit Nieuwe Pekela) wordt 4e en de 16-054 wordt 5e. Al met al een mooie uitslag, we zijn zeer tevreden! Het seizoen is nog lang hoor, het zal heus niet iedere week zo gaan, maar voor nu gaan we hier deze week van genieten.

 

Minder leuk zijn de perikelen binnen onze CC, onenigheid en afspraken die maar geen afspraken willen zijn. Ik hoop dat we met elkaar de schouder er onder kunnen zetten en dat we ook samen het CC spel kunnen spelen dit seizoen. We hebben elkaar zo hard nodig in onze sport!