26. mrt, 2018

Wat is weduwschap?

Het komt steeds dichterbij, 6 april inkorven voor de eerste vlucht. Zijn we er klaar voor? Neen, ik denk het niet. De voorbereiding is alleszins rommelig en onregelmatig te noemen, we zijn anders gewent. Ik wil niet negatief zijn hoor, het zal dit jaar bij de meeste liefhebbers anders zijn dan voorgaande jaren. De kou en vooral de roofvogelproblemen zijn de grote verstoorders dit jaar. De angst om de duiven te trainen is nog nooit zo aanwezig geweest als nu, en dat hoor en zie je in de club en op social media. Afgelopen week was het aanval op aanval, het is een wonder dat er maar één slachtoffer is gevallen. Jaarling doffer 17-283 is niet teruggekeerd van zijn trainingsrondjes. Erg jammer! 

 

Door de verstoorde trainingen hebben we de duiven 3 dagen vastgehouden, beetje bijkomen.. (vooral de baas ;-)). Zaterdagochtend tegen 10 uur de klep van de doffers weer open. Ik moet zeggen dat ze super getraind hebben, ook met veel plezier. Zondagochtend de doffers in de mand gedaan, duivinnen laten trainen en via het dofferhok weer naar binnen. De meiden afgevoerd en vastgezet voor de mannen, die klaar stonden voor hun eerste oefenvluchtje. 10 Km en eerder thuis dan wij, prima! Maar dan het naar binnen gaan?! Tjonge jonge, wat een drama. De oude duiven hadden het snel door en zaten in no time in hun bakken, maar de jaarlingen.. Het heeft zeker 20 minuten, een bak voer en 10 scheldwoorden per minuut gekost. Toen het spul een keer binnen was, was het uiteraard feest, na twee weken ook wel verdiend.

 

Zaterdag de jongen gespeend en naar hun eigen hok gebracht, mooi gezicht hoor. Een kleine 50 piepers die hun hok en elkaar verkennen. Ze wennen snel! Ze zitten er goed bij en eten prima, teken dat ze gezond zijn. Doordat de jongen in hun eigen hok zitten konden we de vlieghokken even goed schoonmaken. Erwtenstro er uit, stofzuigen en nat afnemen.. Het ziet er weer goed uit!

 

Aankomend (Paas)weekend 2 extra dagen vrij, heerlijk! Proberen om de vliegers wat extra te trainen, vooral het weduwschapspelletje. Het zou mooi zijn als het weer een beetje meewerkt, kunnen we ze een aantal keren wegbrengen. Volgens mij geeft dat het beste resultaat, 3 of 4 dagen oprij africhten. Maar waar ik mij het meest op verheug voor het (Paas)weekend.. De leuke dingen die Trea gepland heeft. Geen duiven, geen tuin en geen klusjes maar tijd voor elkaar. Ook dat is duivensport!