7. jan, 2020

Januari

2020 week 2, wat gaat de tijd alweer snel.. om aan te geven hoe snel de tijd gaat had onze oudste zoon een mooie vergelijking, “1990 is net zoveel jaar tot aan vandaag als vanaf vandaag naar 2050”.  Het “gewone” leven komt weer op gang en voor je het weet gaat alles weer zoals het altijd gaat. En dat is prima hoor, want het “gewone” leven bevalt me goed! Huisje, boompje, duifje, niets mis mee ;-)

Afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend richting Assen, duiven keuren van de NKD. Er zaten zo’n 160 duiven te wachten op de beoordeling van de keurmeesters, oud, jong, bevlogen en onbevlogen. Een mooie mix van duiven uit alle hoeken van onze afdeling. Jammer genoeg hebben we geen duif kunnen waarderen met de volle score van 92,5 punt, maar gelukkig wel een groot aantal van 92,25 punt. Als de uitslag bekend is zie dat er een 3-tal liefhebbers waren die grotendeels de prijzen pakken. Klasse prestatie! Voor de tentoonstelling is het net als bij een wedvlucht, ze moeten er op het juiste moment klaar voor zijn. Gefeliciteerd aan de winnaars.

Na de keuring liep de zaal langzaam vol en dat viel me nog niet tegen, er waren toch redelijk wat bezoekers. Het blijft altijd lastig om mensen te bewegen om richting Assen te komen, hoe goed iedereen ook z’n best doet en wat men ook uit de kast trekt.. Veel bekenden gezien en voor de beste wensen de hand geschud, de sfeer was prima. Ik hoop dat we dit nog jaren kunnen voortzetten.

De duivenuitjes (keuringen, feestjes..) zijn voor nu eerst gebeurt, 2019 is afgesloten en we gaan ons nu allemaal richten op 2020. Bij huis houden we ons bezig met de kweek en buitenshuis proberen we met elkaar (op een paar dwarsliggers na) de boel weer een beetje in het gareel te krijgen. Welke scenario het uiteindelijk gaat (of moet) worden weet ik niet, maar we moeten wel verder. En natuurlijk gaan we ook verder!

Belangrijkste voor nu is het vliegprogramma, landelijk vliegprogramma wel te verstaan. Zo veel mensen zoveel wensen, sinds de specialisatie is dat wel erg duidelijk geworden. Iedere specialist spreekt voor zijn of haar eigen specialisatie, uiteraard. De fond-speler wil het liefst zo veel mogelijk vluchten boven de 500 KM en de jonge duivenspecialist wil beginnen te vliegen met zijn junioren ergens begin  juni. Het lukt gewoonweg niet om het voor iedereen perfect te maken. Het programma zal vandaag of morgen gepubliceerd worden, dan is het aan de afdelingen om er de juiste stations bij te krijgen. Let wel, stations die door het NPO worden aangewezen en beschikbaar zijn.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar uiteindelijk starten we 12 april en kunnen we fijn iedere week onze duiven in-manden.

 

Op de hokken gaat het meestal goed en heb ik niets te klagen, nu is er even een dipje.. vandaag de achtste dag na de enting en waarschijnlijk hebben ze een beetje last van de incubatie. Maar als ze niet helemaal strak zitten dan begin ik me wel gelijk zorgen te maken. Ik heb een kweekdoffer (2013) en een vliegduivin (2019) apart gezet, beide zijn ze erg benauwt en je hoort ze als je het hok in komt. Of het iets met het enten te maken heeft..? Beide een geel en orni-pil opgestoken, dit doe ik de komende paar dagen. Als het dan niet over is gaan we komende week naar Nanne Wolff voor een juiste diagnose. We willen zeker weten dat de groep in goede conditie is, eerder gaan we niet koppelen.

Zaterdag is het zover, dan komen onze gastkinderen uit Wit Rusland. Er is inmiddels (maandagochtend vertrokken) een groepje gastouders onderweg om de kinderen te begeleiden op de weg naar Nederland. Als alles mee zit dan zullen ze zaterdagochtend aankomen, je weet het nooit precies want het is een lange reis deze kant op, pak ‘m beet 24 uur rijden.

We gaan er met elkaar zeven mooie weken van maken!

 

# op de foto de mooiste duif van de NKD 2019, een pracht vogel