29. okt, 2021

Ophokplicht

Ophokplicht in Nederland, voor al het pluimvee een feit en voor alle mensen zit het er weer aan te komen. Vogelgriep en Covid-19, houdt het dan nooit op?!

Dat was wel even weer schrikken van de week, vogelgriep uitbraak in Zeewolde. 30.000 Kippen geruimd en alle poespas er om heen, ophokken, vervoersverbod en ruimen in een staal van x KM. Het zal je gebeuren, moet je toch niet aan denken. Van de week nog bericht dat een steenmarter alle kweekduivinnen had ‘geruimd’ bij een collega melker van onze club, verschrikkelijk gewoon.

We zijn toch alle hokken nog maar eens bij langs geweest om te zien of het allemaal wel marterproof is. Volgens mij kun je het nooit helemaal voorkomen, je kunt je best doen en hopen dat ze jou hokken voorbij gaan. Wij hebben zelf stroomdraden rondom alle hokken, het schijnt dat steenmarters daar heel slecht tegen kunnen. Nou, laten we het hopen!

 

Afgelopen week vergadering gehad in de club, met name de ALV van de afdeling besproken en onze standpunten ingenomen. De club was redelijk eenduidig en de stempunten waren dan ook zo, met grote meerderheid, afgetikt. Het was een goede vergadering, iedereen is met een glimlach naar huis gegaan J Wat ik me dan nu afvraag is hoe een vereniging die 14 voorstellen heeft ingediend, heeft vergaderd.. Hoe kom je tot zoveel voorstellen? Dan erger je je toch het hele jaar aan alles wat met de sport (afdeling) te maken heeft. Ik wens deze club veel sterke met het verwerken van de stemuitslagen.

In en om de hokken gaat het prima, lekker rustig maar wel erg goed. Het verschil in ruien tussen de hokken (kweek, vlieg en junior) is wel erg groot, daar waar de kwekers door de rui zijn is de rest nu halverwege. En dat is prima hoor, het moet ook allemaal niet te snel gaan. Het ruiproces is erg belangrijk voor duiven, het moet vooral allemaal goed gaan en niet snel.

Volgende week starten we met de jaarlijkse paratyfuskuur, waarmee weten we nog niet.. We proberen om ieder jaar een ander middel te gebruiken. Met kuren voorkom je geen paratyfus maar weet je wel dat alle duiven op je hokken vrij zijn, wil je het voorkomen dan moet je ook gaan enten. En met dat enten is het net als bij mensen, daar zijn de meningen sterk over verdeeld. Hoe dan ook, niets doen is geen optie want dan sta je met 1-0 achter en als het uitbreekt.. gaan als eerste je beste duiven.

Nog even over de kunst van verkopen. Een van de beste fondspelers in de afdeling heeft een tiental jonge duiven te koop staan op het wereld wijde web. Volgens mij stuk voor stuk duiven van goede komaf, daar twijfel ik geen moment aan. Alleen de foto’s van de aangeboden duiven, zó jammer. De kunst van verkopen begint eerst bij de liefhebber en als tweede bij een goede foto van de duif, dat verkoopt. Ik gun deze liefhebber een topverkoop, laat ik daar duidelijk over zijn.

Commerciële verkopers kunnen met een prachtige stamboom en een gelikte foto volgens mij nog een dooie duif verkopen 🙂

Vrijdag en zaterdag komen onze twee nieuwste aanwinsten, daar volgende week meer over. We verheugen ons er wel enorm op, zelfs Trea en onze jongste dochter.

# Komend weekend gaat de wintertijd in, dat wordt weer de lampen aan met verzorgen.