2. okt, 2019

Selectie bijna rond

Stoptober! De maand waarin we met elkaar stoppen met onze slechte gewoontes. Niet meer roken, niet meer drinken, gezonder eten, meer bewegen.. We kennen het allemaal wel, goede voornemens.. en dat in Oktober.

Roken doen we niet maar verder voor de rest gaan we lekker door met waar we zelf zin in hebben. Zou iedereen moeten doen ;-)

Met onze duiven gaat het prima! Er gebeurt niet veel bijzonders op de hokken en dat lijken ze prima te vinden. We maken de hokken elke dag even schoon en verschonen dan de waterbakken, voeren doen we één keer per dag. We voeren op dit moment een mengeling van alles wat er nog in de tonnen zat. Het hele spul door elkaar, eerst alles opmaken voordat we over gaan op rui-voer. Ik ben zelf niet zo van de rui-voer als ik eerlijk ben, ik meng altijd rui en vlieg 1 op 1 door elkaar. In de zomer krijgen alle hokken hier volle bak voer, in de winterperiode krijgen ze ruim voldoende. Het verschil is dat het voer nu bij iedere beurt gelijk op gaat, we willen geen duiven met obesitas problemen.

Het trainen / vrij uitvliegen is bijna gebeurt, ze zullen niet of nauwelijks nog buiten komen. Je hoort en ziet dat de rovers weer erg actief zijn, de kans op een aanval is mij te groot.

 

De tweede selectieronde is inmiddels geweest. Een week na de laatste vlucht van de oude duiven zijn we terug gegaan naar 10 koppels (10 doffers en 10 duivinnen), dat was de eerste electie. We hebben de kwekers nu teruggebracht naar 9 koppels (1 kweekhok!) en de eerste 14 jongen zijn ook uitgeselecteerd. Deze week de moeilijkste selectie.. er gaan er nog 12 uit, en dat valt nog niet mee om daar de juiste keuzes te maken. Ik dacht dat we de selectie rond hadden maar we willen toch terug naar 22 koppels vliegduiven, overzicht is ook een goed ding denk ik. Te veel duiven kan nooit goed zijn, ook al hebben we ruimte genoeg!

Heel opvallend trouwens deze week is dat er 2 jonge duiven weer thuis zijn gekomen die al langer achter waren. Eentje was van de laatste natour-vlucht en de ander zelfs van de laatste africhting?! Die had nog niet eens een chipring om.. Helaas is de laatste ‘aangevreten’ door een roofvogel, er mist een heel stuk uit de borst. Een wonder en erg knap dat deze duif weer thuis is gekomen. We zijn wel heel erg benieuwd waar deze duiven al die tijd hebben gezeten. Zo zie je maar, niet alle duiven die achter blijven zijn dood, sterker nog, ik denk zelfs dat de meesten ergens vertoeven zonder dat wij het weten.

 

Zaterdag is het zover, dan gaan we massaal naar Arnhem ( centrum Papendal) voor de ledenraadvergaderingen. Onze stem uitbrengen voor wat betreft de verschillende secties. Heet hangijzer is natuurlijk het voorstel nieuwe sectorindeling van de sectie dagfond en in het algemeen het vliegprogramma. Volgens mij besteden ook alle secties aandacht aan de vraag van de werkgroep “Eerlijk spel”.

Er zal volgende week weer voldoende te discussiëren zijn, zoveel mensen zoveel wensen. En het is gewoon erg moeilijk om het in een groter geheel te zien. Laten we eerlijk zijn, ons achterthuis (waar de hokken staan) is het belangrijkste, ja toch?

 

Toch nog even over het vliegprogramma van afgelopen jaar.. De nationale kampioenen zijn bekend! Iedereen mag er iets van vinden en van zeggen, maar de noordelingen, (en dan bedoel ik geheel afdeling 10 want Noord en Zuid denken is zó niet meer van deze tijd) hebben het bijzonder goed gedaan.

De top 15 van iedere discipline aangewezen en on-aangewezen en de duifkampioenen:

  • Vitesse 6 vermeldingen Afdeling 10
  • Midfond 7 vermeldingen Afdeling 10
  • Fond 4 vermeldingen Afdeling 10
  • Jong Vitesse 7 vermeldingen Afdeling 10
  • Jong Midfond 5 vermeldingen Afdeling 10

Dat zijn totaal 29 vermeldingen bij de eerste 15 Nationaal van genoemde disciplines. In percentage is dat 13% voor Afdeling 10!

Voor de twee of drie mensen die nog wel in Noord en Zuid denken.. Noord heeft 15 vermeldingen en Zuid 14, mooi gelijk op dus!

Ook dit geeft weer voldoende stof tot nadenken en discussie, en dat mag! Ik ga er verder niets over zeggen.. alleen nog dat ik het bijzonder knap vind van de liefhebbers om bij de beste van Nederland te horen. Een diepe buiging voor deze liefhebbers, gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

 

Ondanks het beroerde weer iedereen toch veel plezier met de duiven!

 

# Een foto genomen door een wildcamera (in het donker!) Laat ons mooi zien wie of wat er ongevraagd rond de hokken loopt.