14. jun, 2019

Vertrouwen!

De dagen vliegen voorbij, de tijd gaat snel! Voor je het weet zit je alweer in de vakantieperiode. Tot die tijd is het bij ons erg druk.. verheugen we ons nog meer op de vakantie!

De gratis vrije dagen zijn al weer op, afgelopen maandag de laatste. Altijd lekker zo’n extra vrije dag, we hebben deze dag ook goed benut. En als de duiven, zoals nu, op zondag komen is het extra fijn om op maandag vrij te zijn. Marit zit in haar laatste week, na deze (tentamen) week heeft ze vakantie! Als alles goed gaat, en dat gaat het, mag ze volgend jaar examen doen voor Havo.

 

Deze korte week geeft mij, voor wat betreft de duiven, niet echt een goed gevoel. Zondag thuis en donderdag alweer in de mand.. De duiven kunnen het misschien goed aan maar ik niet. Ik loop de hele week al met de gedachten dat het niet helemaal lekker zit met de duiven, eten slecht en trainen amper. De duivinnen zijn zelfs niet in bad geweest!? Hier en daar probeer je wat maar dat lijkt dan op paniek en dat wil ik helemaal niet, rustig blijven is vaak het enige wat helpt. Natuurlijk hebben de duiven het op momenten ook zwaar, week in week uit presteren.. de druk is soms groot en het vliegprogramma is erg veel. Het weduwschapspelletje begint ook zo langzamerhand te vervelen en dan zullen we maar zwijgen over de achterblijvers en gewonde duiven. Vertrouwen hebben en houden noemen ze dat.

Maar dat laatste heb ik niet echt, in ieder geval niet genoeg. Gisteren met Nanne Wolff gebeld en volgens Nanne ook geen reden tot paniek, afspraak gemaakt om maandagochtend toch maar met een mandje vol duiven die kant op te gaan, al is het alleen voor mijn eigen gemoedsrust.

 

Voor de vierde midfondvlucht, Rethel (444 KM) gaan we donderdag in-manden. Dat vind ik trouwens wel een goede zaak, veel meer rust voor de duiven. Alleen ben ik nu toch wel bang dat er zaterdag niet gelost kan worden, het weer schijnt niet mee te willen werken. Zondag lijkt het een stuk beter.. maar laten we er maar niet op vooruit lopen, niets zo veranderlijk als het weer.

We gaan 10 duiven inzetten, heeft toch te maken met vertrouwen. De thuisblijvers gaan we zelf twee keer lappen, blijven ze lekker in beweging! Maandag gaan we toch richting Zwolle.. We hopen het beste voor de komende vlucht, we moeten afwachten.

 

Maandag worden onze jonge duiven geënt voor PMV en een paar dagen later voor Pokken, er zijn nog 64 stuks! De pubers doen het goed, we zijn erg tevreden. Als de enting is geweest beginnen we langzamerhand met opleren. Ze zijn er aan toe volgens mij ;-). Het worden al hele duiven hoor,  testosteron en andere hormonen voeren de boventoon. Laat ze maar lekker scharrelen, kan nu nog even.. een week of drie voor de eerste vlucht moeten ze onder commando. Volgende week is de eerste vlucht voor de jongen maar die laten we aan ons voorbij gaan, we richten ons, net als vorig jaar, op de natour.

 

Dan nog even over de ramp van afgelopen week.. Wat een drama voor alle liefhebbers en duiven van afdeling 5, wat daar gebeurt is gun je werkelijk niemand! Naar schatting is daar nu 40% van de ruim 10.000 gezette duiven thuis, betekend dat er nog zo’n 6000 duiven onderweg zijn.

Dan kun je beter je duiven mee doen als bladvulling.. ook al is dat voor sommige liefhebbers een nog groter drama. Tja, het is maar net hoe je er in staat.

Ik hoop dat er nog heel veel duiven terug komen op de hokken en dat de liefhebbers weer plezier beleven in onze mooie hobby, ook al lijkt dat laatste nu ver weg.

 

Iedereen alvast succes! Ook voor de st. Vincent vliegers heel veel succes.. En voor de vaders natuurlijk, fijne Vaderdag!

 

# op de foto de junioren die van hun ontbijt genieten.