28. sep, 2018

De laatste aankomsten van 2018

Dat onze jonge duiven in goeden doen zijn wisten we, en dat we mooie uitslagen maakten met de junioren wisten we ook.. maar dat we uiteindelijk 1e on-aangewezen kampioen van het rayon zouden worden, dat is boven verwachting. We zijn er erg blij mee!

 

De kweek is dit jaar erg bewust geweest, we hebben veel kweekduiven aangeschaft, heel breed van diverse liefhebbers. Uiteraard is onze basis gebleven, 7 koppels “bewezen” kweekduiven. We hebben dit jaar voor het eerst samen-kweek gedaan met Nick Aaldering, (Aaldering Pigeons te Brummen) Er zijn 21 kweekduiven naar Heiligerlee gekomen en deze zijn gekoppeld aan onze duiven en een paar koppels zijn zuiver gehouden. Een deel van de jongen is naar Brummen verhuist en een deel is bij ons gebleven. Op dit moment zitten er nog 19 jongen met Aaldering bloed in de hokken, een mooi resultaat!

Volgens mij hebben we een fijne ploeg jonge duiven waar we de komende tijd verder mee kunnen. De tijd zal he leren maar we zijn erg tevreden.

 

De tijd om te selecteren komt er weer aan, nog één vlucht en dan gaan de hokken dicht, de grote rui mag dan beginnen. De oude duiven worden eind deze week gescheiden en de jongen blijven tot december bij elkaar, de kwekers zijn al een poosje op winterrust. We brengen wel gelijk de vlieg en kweek ploeg op aantal, betekend dat we er nog een keer door moeten. Uiteindelijk blijven er 44 vliegduiven en 24 kweekduiven de winter door. (kweekduiven worden weer aangevuld naar 18 koppels met duiven van Aaldering Pigeons). De laatste selectie is volgende week woensdag, niet mooi maar wel noodzakelijk.

 

Selecteren is verjongen, dit doen we om de toekomst veilig te stellen. We kijken vooruit en willen het komende jaar met een jonge, frisse en gezonde ploeg aan de start komen… Ja toch? Nu ik dit zo opsom vraag ik me één ding af, waarom doen we dit niet met besturen/ bestuurders?! Dat ouderwetse geleuter en geouwehoer, we spelen het spel anno 2018 en niet anno 1980. We willen vooruit en onze hobby beoefenen met de regels van deze tijd. We kunnen hier natuurlijk uren over praten, maar geloof me, we worden ingehaald door de jeugd. En dan bedoel ik niet qua leeftijd! Leeftijd staat hier buiten, het gaat om jonge gedachten en durven vooruit denken. Hoe dan ook, ik hoop dat we in april 2019 allemaal met de neus de zelfde kant op staan, lastig genoeg maar niet onmogelijk! Respect en begrip, daar gaan we voor.

 

Vanavond gaan er 40 junioren de mand in, de laatste vlucht is vanuit Asse-Zelik. 320 Km enkele reis naar Heiligerlee. Het weer lijkt goed te worden met het laatste stuk dik voor de wind, verwacht dat de duiven weer redelijk goed deze kant op waaien en dat het niet al te moeilijk zal worden. Als ze de gevaren van laagvliegen doorstaan zien we ze allemaal weer terug morgen. Dan kan de jeugdperiode worden afgesloten en gaan we de winter in. Rust, rust en nog eens rust.. Vooral voor mij (en Trea uiteraard ;-))

 

Geniet van de laatste vlucht en vooral van de aankomsten, de duiven gaan vast e zeker hun best doen om zo snel mogelijk thuis te komen.